Gyümölcsöket, zöldségeket vizsgálgattunk.
Egy nagyon egyszerű hozzávalóval látványos reakciót hoztunk létre.
Szükséges anyagok:
burgonya
étkezési keményítő
reszelő
liszt
jód (én a sebfertőtlenítő Betadint használtam :-) )
Kivitelezés:
tegyünk egy tálba egy evőkanál étkezési keményítőt, egy másikba egy kanál lisztet, a harmadikba reszelt burgonyát.
A keményítőhöz, és a liszthez keverjünk 2 evőkanál vizet. A reszelt burgonyát öntsük fel vízzel, és hagyjuk 15 percet állni. Majd nyomkodjuk ki egy másik tálba a krumpli levét.
Kezdődjön az észlelés. Cseppentsünk 1-2 csepp jódot a keményítőhöz, és a liszthez, majd a kinyomkodott burgonyaléhez.
A barna színű jód lilás-kékes, akár fekete színt vesz fel. Látható az is, hogy a kinyomkodott lében az alján gyűlik össze a sötét szín.
Magyarázat:
A lisztben és a burgonyában is megtalálható a keményítő. Ez anyag a jóddal reakcióba lép, és színváltozásra készteti. Így kimutathatjuk a keményítő jelenlétét. Vizsgáljunk meg más zöldségfélét, növényeket is!