A keményítő nyomában
2015. június 23. írta: Alkotó Részecskék

A keményítő nyomában

Gyümölcsöket, zöldségeket vizsgálgattunk.

Egy nagyon egyszerű hozzávalóval látványos reakciót hoztunk létre.

kem1.jpg

Szükséges anyagok:

burgonya

étkezési keményítő

reszelő

liszt

jód (én a sebfertőtlenítő Betadint használtam :-) )

 Kivitelezés:

tegyünk egy tálba egy evőkanál étkezési keményítőt, egy másikba egy kanál lisztet, a harmadikba reszelt burgonyát.

kem2.jpg

A keményítőhöz, és a liszthez keverjünk 2 evőkanál vizet. A reszelt burgonyát öntsük fel vízzel, és hagyjuk 15 percet állni. Majd nyomkodjuk ki egy másik tálba a krumpli levét.

Kezdődjön az észlelés. Cseppentsünk 1-2 csepp jódot a keményítőhöz, és a liszthez, majd a kinyomkodott burgonyaléhez.

A barna színű jód lilás-kékes, akár fekete színt vesz fel. Látható az is, hogy a kinyomkodott lében az alján gyűlik össze a sötét szín.

kem3.jpg

Magyarázat:

A lisztben és a burgonyában is megtalálható a keményítő. Ez anyag a jóddal reakcióba lép, és színváltozásra készteti. Így kimutathatjuk a keményítő jelenlétét. Vizsgáljunk meg más zöldségfélét, növényeket is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr257566798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása