Rendeltem a neten egy csomag szappanfőző alapkészletet. Igazi vegyészet a konyhában. Végre!
Kezdetnek nekiálltam a szakirodalmat olvasgatni - bár mellékeltek receptet a készlethez, de azért fő a tájékozottság. Fantasztikus mennyiségű recept, jó tanács, te jó ég ennyien főznek otthon szappant?
És ma délelőtt nekifogtam - a gépemen megnyitva 20 oldalt, ahol a hiba lehetőségek javítása címszó szerepelt.
Megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Hosszú ujjú régi farmering, gumikesztyű, szemüveg a gonoszul támadó NaOH lúg ellen.
Kimértem a szükséges vízmennyiséget (0.38 l-t írt a recept) - szigorúan hideget, egy jénai tálba, amit a mosogatóba tettem, némi hideg vizet öntve alá. Ugyanis a NaOH vízben való oldásakor nagymennyiségű hő szabadul fel, akár 80-100 C fokra is felmelegedhet. Gondolom, hogy ha az egész mennyiséget a lúgból egyszerre belezúdítjuk a folyadékba. Kinyitottam az ablakot, a felszabaduló gőzök-gázok ellen.
Én szép lassan kevergetve a vizet adagonként szórtam hozzá a nátriumhidroxidot (135 g, volt a csomagban). Így a hőmérséklet csak 62 fokra kúszott fel. Így ki is vettem a hűtővízből a tálat.
Közben felmelegítettem a kapott olaj-zsír keveréket (25% olivaolaj, 60% pálmazsír, 15% kókuszolaj), összesen 1 kg.
Elégedettem méregettem a hőmérsékletet a legújabb kincsemmel, a hőmérőmmel.
Sikeresen összehoztam, hogy a lúgos oldat és a olajos keverék is 54 C fok körül állt be, így összeöntöttem.
Szigorúan az olajos folyadékhoz a lúgot! Folyamatosan, de óvatosan kevergetve, hogy a lúg ne fröccsenjen semmire.
A fényes átlátszó meleg olaj lassan opálosodni kezdett.
Azt írják a receptek, hogy addig keverjük, amíg szalagosodni nem kezd, azaz a keverő kanálról épp lecseppen, de a kanállal húzott rajzolat csak 1-2 perc után simul ki.
Kevertem legalább 45 percet, de ez a fázis nem következett be.
A kapott alapreceptem nem említi a botmixert, így nem használtam. Kezdtem izgulni, mert a massza rohamosan hűlt, és azt írják, hogy bugyoláljam majd be a formába tett szappant, hogy lassan hűljön ki.
Szerencse, hogy a gépem a "hogyan javítsuk ki a hibákat" oldallal várt, és segített is. Azt írja, ha nem következik be a szalagosodós fázis, vedd elő mégis a botmixert. Van egy régi már nem használt, de még működő mixerem. Hát bevetettem. 1 percnyi keverés után, szépen hozta a szalag-fázist. Gyönyörű selymes színt kapott az erőteljes keverés hatására.
Szóval a botmixer kötelező. Azt is olvastam, hogy túl lehet verni, akkor már nagyon nehezen lehet önteni. Szóval csak óvatosan.
Ne feledjem, a botmixer bevetése előtt beleszórtam nagyon kis mennyiségű porított levendula virágot, hogy legyen valami illata, de nem akartam sokat, majd remélem a következő adagnál.
Sajnos nincs szappanformám, így kibéleltem folpackkal két őzgerincformát - azt olvastam, hogy fedjük le a kész masszát firssentartó fóliával - gondoltam akkor talán alá is mehet.
Szépen belesimítottam a tartóba, odaütögetve az konyhapulthoz, hogy tömörödjék. Becsomagoltam a fólia kilógó részeivel, törölközőbe bugyoláltam, és betettem egy hűtőtáskába - ami ez esetben nem hűt, hanem melegen tart.
Azt is olvastam, hogy nyáron csak kevéssé takarjuk be, télen vastagabb szigetelést tegyünk. De egyelőre optimális hőfokot a folyamathoz nem találtam.
Most az utasítás szerint 48 óráig békén hagyom. Hogy fogom kibírni?
Szívesen fogadok jótanácsokat!