Sárgabarack lekvárt főzünk.
Szeretnénk jó sűrű dzsemet készíteni.
A szilvával már kipróbáltuk a receptet a sütőben. Mi lenne, ha baracknál is alkalmaznánk a módszert.
A lecukrozott barackot feltettük először a tűzhelyre főni, épp csak összerottyantottuk a cukorral ( 1kg gyümölcshöz 30 dkg cukrot tettünk).
Jó híg volt a massza, így bekerült a sütőbe egy nagy tepsiben.
Megbeszéltük, hogy a tepsiben sokkal nagyobb felületen tud elpárologni a nedvesség a gyümölcs keverékből.
A légkeverést is bekapcsoltuk.
Kerestük a hasonlóságot, hogy miért gyorsul fel a folyamat ebben az esetben.
Ez olyan, mint mikor fújja a szél a száradó ruhákat. A légáramlat meglebbenti a lepedőket, és a mozgástól energiát kapva nagyobb eséllyel tudnak kiugrani a levegőbe a vízgőz részecskék. Ezért szárad hamarabb a ruha, ha fúj a szél.
Jó sűrű lekvárt főztünk. Ami a legjobb, hogy nem égett le a tepsiben. Gyakran nyitogattuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson.
2 órát csücsült a sütőben 160 fokon, légkeveréssel.
Ne feledjük, hogy a legtöbb konyhai folyamat mögött ott a tudományos magyarázat, amire felhívhatjuk a gyerekek figyelmét.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!