Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Datolyás kísérlet

2018. február 14. - Alkotó Részecskék

Foglalkozásaimon sok cukrot használunk a kísérletekhez a gyerekekkel: oldódás, karamell készítés ...

Most éppen azzal kísérletezünk, hogy mivel lehetne helyettesíteni egy magvas keksz receptben.

dat5.jpg

Mivel a hozzávalók közt egész kis mennyiségű cukor, vagy méz szerepel, kipróbáltuk, hogy milyen lenne datolyával kiváltani.

A datolyát, és egy kevés mazsolát forró vízbe áztattunk, és leturmixoltuk. Így került a tésztába.

dat1.jpg

Szép világos barna színt kölcsönzött a keksznek.

dat4.jpg

A kísérlet eredménye:

Első keksz: nem édes

Második keksz (mikor már kezdtünk hozzászokni, hogy nem a bolti édességet kell keresni): kifejezetten kellemes, bár nem túl édes, valami mélyebb íz.

Harmadik, negyedik, ötödik ....

A recept: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj, vagy margarin, 1 db tojás, 1 evőkanál mák, 1 evőkanál chia mag, 10 szem magozott datolya, 2 evőkanál mazsola.

dat2.jpg

A datolyát, és mazsolát forró vízbe áztatjuk, épp annyiba, ami ellepi. 15 perc múlva leturmixoljuk a levével együtt.

A többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. Vékony hengert formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük fél órára.

dat3.jpg

Fél cm vastag korongokra vágjuk, és 180 C fokon 12-15 percig sütjük.

Reggelire, délutáni nassoláshoz tökéletes.

 

 

Öreg lekvár

Kibontani egy öreg lekvárt a kamrából, aminek már lekopott a felirata, olyan érzés, mintha egy régi nyár íze köszönne vissza. Szinte úgy kell ízlelgetni, hogy vajon melyik gyümölcs aromáit zártuk az üvegbe.

lekis1.jpg

Mintha a Nagyi konyhájában állnál kisgyerekként.

Azonnal sütni kell valami finomat, valami lekvárosat a gyermekeidnek.

lekis3.jpg

Rákened a tésztára szinte már sűrű zselévé szilárdult kincset,és finoman fortyogó lekvárrá ifjodik újra a sütőben.

lekis2.jpg

Az egész család örömére. Ilyenkor kell megragadni az időt, és mesélni azokról, akik lekvárt főztek, és még sokáig főznek.

lekis4.jpg

Káposztás egytál kísérlet

Takarékos ebéd

A kémiai és a fizikai feladatok mellett sokszor folyik főzőcskézős kísérletezés is a konyhámban.

A cserép fazekam igazi energiatakarékos népi találmány. Jó lenne ezt a tudást a gyermekeinknek is átadni, mert annyi bölcsesség rejlik ezekben az ízekben, módszerekben.

fazek6.jpg

Belefér a hús és a köret is egyben. Ráadásul a cserépkályha sütőjében sül szép lassan viszonylag alacsony hőmérsékleten (6 óra nagyon jót tesz neki).

A tavaly kivágott elszáradt meggyfa vastagabb ágai egyenletesen tartják a hőfokot a tűztérben. Ez az igazi recycling.

fazek7.jpg

Tehát egyszerre melegszik a ház, készül a holnapi ebéd.

Azért íme a recept:

A cserépedény aljára terítettem egy kis savanyú káposztát. Rászórtam egy fej karikára vágott hagymát.

fazek1.jpg

Kisebb hámozott burgonyákat rétegeztem rá egészben.

fazek2.jpg

A nagyobb kockára vágott lapocka következett. Megszórtam borssal, szegfűborssal, és újabb réteg káposztával fedtem be.

fazek3.jpg

Rákerült a sütnivaló kolbász, és végül még egy adag savanyú káposzta koronázta az egészet.

fazek5.jpg

Öntöttem rá 1 dl fehérbort, és 1 dl vizet.

fazek4.jpg

Sót nem tettem bele, mert a káposzta, és a lecsorgó kolbász aromák kellően megízesítik a húst, és krumplit.

Sütőben 180 fokon elég neki 2 óra, de az én kályhám sütőjében alacsonyabb hőkön a 6 óra a tuti.

Mennyiségek: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg lapocka, 50 dkg sütnivaló kolbász ( de szabadon variálható)