Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Cukor a citromban?

2015. október 10. - Alkotó Részecskék

Jönnek a hideg napok előkerülnek a citrusfélék.

Jajj, ez savanyú - kiáltanak fel a gyerekek egy korty citrom után. Pedig a citromban is van cukor - állítom.

Bizonyítsd be - mondják.

cit1.jpg

Emlékeztek még a kanalas oldatnyomozósdira? Felhevítettük a cukoroldatot, és a víz elpárolgásával karamell keletkezett a kanalunkon. Ezt most is használhatnánk, hogy megtudjuk, van-e cukor a citromlében.

Tegyünk 5 csepp citromlevet egy evőkanálba. Tartsuk gyertya lángja fölé türelmesen.

Először buborékolni kezd, aztán elpárolog a víz. Majd további hevítésre egy barna folt keletkezik a kanál mélyedésében. Ez a karamell.

cit2.jpg

Tényleg van cukor a legsavanyúbb citromban is!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr207954102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2015.11.28. 20:59:17

Nem akarok unnepronto lenni, de szinte minden szerves anyag (legyen az zsir, feherje, kemenyito, cukor stb) hevitesekor barna maradekot fogsz kapni.
Probald ki tiszta citromsavval a fenti kiserletet.