Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Húsvéti kék tükörtojás

2018. március 29. - Alkotó Részecskék

Húsvét alkalmából sok tojásos kísérletet csináltunk a foglalkozáson.

kektoj2.jpg

Mikor a PH fogalmával foglalkozunk, többek között megnézzük a tojásfehérje helyét a sav-bázis sorban.

A kísérlet hozzávalói:

Lila káposzta lé (lereszelve, vízben felfőzve)

Ecet

Szódabikarbóna

1 tojás

Most újra lila káposzta levet készítettünk indikátornak, Kis poharakba öntve megvizsgáltunk két jellegzetes anyagot - milyen szín reakciót ad. Az ecet hatására pink színűvé vált a káposztalé, a szódabikarbónát hozzákeverve pedig kékké.

kektoj7.jpg

Szétválasztottuk a tojást, és a fehérjéhez hozzá kevertünk egy adag lila színű káposzta levet.

kektoj5.jpg

Mivel a tojásfehérje lúgos kémhatású, így kékké változott a lila oldatunk.

kektoj6.jpg

Még izgalmasabb, ha meg is sütjük a kék fehérjét tükörtojásnak.

Tipp:

Engedjük a gyermekeknek összeönteni egy tálba az ecetes, és a szódabikarbónás levet - azzal a kérdéssel, hogy visszakapjuk-e az eredeti lila színű káposzta levet.

kektoj3.jpg

kektoj8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr4013788468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.