Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Ugráló húsvéti tojás

2020. április 06. - Alkotó Részecskék

Készítsünk trükkös tojást húsvétra!

A tojás héja az egészségre ártalmas anyagokat (pl. szalmonella) is tartalmazhat, így kísérletezés előtt mindig mossátok meg a tojásokat! A feladat elvégzése után mossatok szappannal kezet!

A kísérlet:

Tegyünk egy kisebb befőttes üvegbe egy tojást és öntsünk rá ecetet. Én általában 20 %-os ecetet használok.

rt1.jpg

Amint érintkezik a tojás héja a folyadékkal, azonnal reakcióba lépnek, és heves buborék képződés indul.

rgt2.jpg

A reakció során szén-dioxid CO2) gáz szabadul fel.

rt3.jpg

A tojás héja nagyrészt CaCO3-ból azaz kalcium karbonátból- mészkőből áll. Az ecet szabályosan feloldja ezt a meszes héjat, vagy mondhatjuk úgy, hogy leoldja a belső rugalmas hártyáról. Ezt nem fogja bántani a sav.

A buborékon kívül a leoldott a egyéb anyagok hab formájában megjelennek a folyadék tetején.

rg8.jpg

 

Pár óra elteltével így néz ki:

A folyamat 24-48 órán keresztül is tarthat.

24 óra után így néz ki a rugalmas tojásunk. Nagy részét a héjnak már leoldotta az ecet:

Minél tovább van az ecetben a tojás az ecetsav annál inkább károsítani a fogja a fehérjéket.

Ha van kedvetek néhány színes rugalmas tojást is gyártani - itt találjátok a leírást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015594818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.