Karácsonyfás kockajáték
2020. december 02. írta: Alkotó Részecskék

Karácsonyfás kockajáték

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.03.

2020.12.03.  Adventi naptár harmadik napja – harmadik kísérlet.

A természettudomány különböző ágainak képviselői folyamatos vetélkedésben vannak, hogy a minket körülvevő történések alapja a fizika, vagy a kémia. Ekkor érkezik meg egy matematikus, és kijelenti, hogy mindennapjaink bármely folyamata leírható egy matematikai képlettel.

Jöjjön most ennek szellemében egy könnyed matematikai játék.

Az adventi készülődés jegyében a játékteret karácsonyfa alakúra alkottam meg.

(Ha szeretnéd a sablont, írj az alkotoreszecskek@gmail.com email címre)

Játékszabály 2-3 főre

Hozzávalók:

Válasszon magának minden játékos 6 db “jelölőt”, lehet ez egyforma színű gumicukor, gabonagolyó, papírból kivágott korong, bármi, amit találtok. Lényeg, hogy minden játékosnak saját formája, figurája legyen, legalább 6 darab.

kft2.jpg

kft1.jpg

2 db dobókocka, kinyomtatott játékmező

A szabály:

A játékosok felváltva dobnak mindkét dobókockával, összeadják a két kockán látható számokat, és kikeresik a játékmezőről az összegnek megfelelő kategóriát, fogalmat. Erre a helyre teszik le a figurájukat.

Példa

A dobás szerint a dobókockán egy 2-es,  a másikon egy hármas, ha összeadjuk = 5. Ez kerülhet a 10-nél kisebb, vagy a 4 és 8 közötti, vagy páratlan, vagy a 3-nál nagyobb, vagy a 2 és 11 közötti mezőre.

kft4.jpg

 

Ha már nincs a dobásnak megfelelő mező a táblán a következő játékos jön. Addig játsszuk, amíg az összes megjelölt mezőt lefedjük. Az nyer, akinek több figurája van a táblán.

 

kft3.jpg

A játék ugyan a szerencsén alapul, de a gyermekek közben gyakorolhatják a matematikai alapfogalmakat, mint a kisebb, nagyobb, páros, páratlan fogalmát.

Nyomtatóbarát, környezettudatos, tintabarát = ceruzával színezős változat:

Jó játékot! Szép adventet!

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916315548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása