Dinnye jégkása és egyéb dinnyeségek
2021. augusztus 08. írta: Alkotó Részecskék

Dinnye jégkása és egyéb dinnyeségek

Dinnyés ötletek augusztusi kánikulára

Milyen nyalánksággal készüljünk a vendégeknek 34 fokban, ha tejterméket nem tartalmazhat a hűsítő. Persze a gyerekeknek elfoglaltság is kell. Adott egy nagy görögdinnye és a nyári szünet, meg a kánikula.

Készítsünk jégkását a dinnyéből. Ha csak pürésítem a piros húsát, nem lesz elég intenzív az ízélmény.

dm9.jpg

A recept:

Ahogy a szörpöknél szoktam, felforraltam 2,5 dl vizet és hozzáadtam 25 dkg cukrot. Lehet barna cukor is vagy méz, vagy ezek keveréke is. A szirupot gyorsan lehűtöttem.

Ez idő alatt kimagoztunk egy nagy cikk dinnyét, és kockára vágtuk. Került még a kertből hozzá menta is.

dm7.jpg

Hozzáreszeltük egy kezeletlen citrom héját, és ráfacsartuk a levét is.

dm4.jpg

Az egészet a kihűlt sziruphoz adtuk, leturmixoltuk.

dm2.jpg

Lapos tálkákba töltöttük.

dm5.jpg

Betettük a mélyhűtőbe. Legalább 4-5 óra kell neki a megfelelő állaghoz.

Hogyan lesz belőle jégkása. Fél óránként ránézünk, egy villával átkeverjük,

dm18_1.jpg

Így alakulnak ki a szép kristályok. Ha erről elfeledkezünk jégtömbbé fagy az egész.

Tipp: Jó feladat a gyerekeknek az idő figyelése! 30 perc elteltét kell jelezniük.

Két dolog miatt is szükséges a cukor a ebbe a finomságba:

Intenzívebbé teszi az ízeket, mert a dinnye magában a  jeges állapotban elég víz ízű lesz.

Természetesen a cukor abban  is segítségünkre van, hogy könnyebben keverhető a massza, hiszen nem engedi tejesen keményre fagyni.

A folyamatos keverés pedig az apró kristályok képződését teszi lehetővé. Ez a jégkása fizikája.

dm17_1.jpg

Ha már úgy is kiszedegettük a csodás fekete, sötét barna magokat – mókázzunk velük egy kicsit.

dm6.jpg

3 ötlet dinnyemagokra

  1. tipp: Mossuk meg az apróságokat! Rendezzünk versenyt!

Tegyük tálkába mindenkinek egyenlő számú magot. Figyeljük meg milyen nyálkás a felületük!

dm1.jpg

Engedjünk rá vizet. Szedegessük ki egyenként egy  papírtörlőre a csúszós magocskákat. Figyelmeztessük a résztvevőket, hogy csak egyesével ér!  Akit rajtakapunk, hogy egyszerre többet kanalazott ki a tálból, néhányat visszateszünk az edénykéjébe.

Elkészülni, vigyázz, rajt! Ugye, hogy nem is egyszerű. Nagyon jó egy kis finom motorika fejlesztésre is.

  1. Tipp klasszikus fűzőcske

A megmosott, még friss magokat fűzzük fel nyakláncnak, kulcstartónak, táska dísznek.

dm15.jpg

Használjunk alapnak egy parafa dugót, nehogy megszúrjuk a kezünket a tűvel.

dm14.jpg

A türelmetlenebbek, tehetnek egy gyöngyöt a magok közé.

dm12.jpg

  1. tipp Mozaik

A megszáradt magok elférnek egy kis dobozban, akár magunkkal is vihetjük és bármikor bevethető unaloműzőnek.

Rakhatunk absztrakt formákat,

dm11.jpg

de lehet feladat egy-egy konkrét téma, egy állat vagy jármű kirakása is.

dm13_1.jpg

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a dinnye héja a komposztot gazdagítja.

 

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616654096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása