Milyen nyalánksággal készüljünk a vendégeknek 34 fokban, ha tejterméket nem tartalmazhat a hűsítő. Persze a gyerekeknek elfoglaltság is kell. Adott egy nagy görögdinnye és a nyári szünet, meg a kánikula.
Készítsünk jégkását a dinnyéből. Ha csak pürésítem a piros húsát, nem lesz elég intenzív az ízélmény.
A recept:
Ahogy a szörpöknél szoktam, felforraltam 2,5 dl vizet és hozzáadtam 25 dkg cukrot. Lehet barna cukor is vagy méz, vagy ezek keveréke is. A szirupot gyorsan lehűtöttem.
Ez idő alatt kimagoztunk egy nagy cikk dinnyét, és kockára vágtuk. Került még a kertből hozzá menta is.
Hozzáreszeltük egy kezeletlen citrom héját, és ráfacsartuk a levét is.
Az egészet a kihűlt sziruphoz adtuk, leturmixoltuk.
Lapos tálkákba töltöttük.
Betettük a mélyhűtőbe. Legalább 4-5 óra kell neki a megfelelő állaghoz.
Hogyan lesz belőle jégkása. Fél óránként ránézünk, egy villával átkeverjük,
Így alakulnak ki a szép kristályok. Ha erről elfeledkezünk jégtömbbé fagy az egész.
Tipp: Jó feladat a gyerekeknek az idő figyelése! 30 perc elteltét kell jelezniük.
Két dolog miatt is szükséges a cukor a ebbe a finomságba:
Intenzívebbé teszi az ízeket, mert a dinnye magában a jeges állapotban elég víz ízű lesz.
Természetesen a cukor abban is segítségünkre van, hogy könnyebben keverhető a massza, hiszen nem engedi tejesen keményre fagyni.
A folyamatos keverés pedig az apró kristályok képződését teszi lehetővé. Ez a jégkása fizikája.
Ha már úgy is kiszedegettük a csodás fekete, sötét barna magokat – mókázzunk velük egy kicsit.
3 ötlet dinnyemagokra
- tipp: Mossuk meg az apróságokat! Rendezzünk versenyt!
Tegyük tálkába mindenkinek egyenlő számú magot. Figyeljük meg milyen nyálkás a felületük!
Engedjünk rá vizet. Szedegessük ki egyenként egy papírtörlőre a csúszós magocskákat. Figyelmeztessük a résztvevőket, hogy csak egyesével ér! Akit rajtakapunk, hogy egyszerre többet kanalazott ki a tálból, néhányat visszateszünk az edénykéjébe.
Elkészülni, vigyázz, rajt! Ugye, hogy nem is egyszerű. Nagyon jó egy kis finom motorika fejlesztésre is.
- Tipp klasszikus fűzőcske
A megmosott, még friss magokat fűzzük fel nyakláncnak, kulcstartónak, táska dísznek.
Használjunk alapnak egy parafa dugót, nehogy megszúrjuk a kezünket a tűvel.
A türelmetlenebbek, tehetnek egy gyöngyöt a magok közé.
- tipp Mozaik
A megszáradt magok elférnek egy kis dobozban, akár magunkkal is vihetjük és bármikor bevethető unaloműzőnek.
Rakhatunk absztrakt formákat,
de lehet feladat egy-egy konkrét téma, egy állat vagy jármű kirakása is.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a dinnye héja a komposztot gazdagítja.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!