Adventi ügyeskedős mese 2021
2021. november 30. írta: Alkotó Részecskék

Adventi ügyeskedős mese 2021

Családi barkácsolós, kísérletezős mese

A Tudáscseppek bolttal közösen tudományos meséket készítünk. Ezúttal a  decemberi várakozást szeretnénk izgalmasabbá tenni egy mesefüzérrel. Minden napra egy kis történet, egy kis barkácsolni való, egy kísérletet.

Velünk tartotok?

adv212.jpg

2020-hoz hasonlóan most is szeretnénk egy „adventi naptárral kedveskedni”.

Adventi mese 2021

Eszti és Domi karácsonyra készülnek

Eszti és Domi szomszédok a Kistudós utcában. Szeretnek együtt játszani. Domi 7 éves, Eszti 8. Nem messze tőlük lakik Kázmér bácsi és Nelli néni, akik nyugdíjazásuk előtt egy kutatóintézetben dolgoztak. Kázmér bácsi fizikus, Nelli néni biokémikus.

 Eszti és Domi minden évben nagyon várja az adventi időszakot. Szeretnek barkácsolni, sürgölődni a nagyik mellett a konyhában, beszippantani a karácsonyi illatokat. A legjobban azt szeretik, mikor felfedeznek valami izgalmas jelenséget, s ilyenkor átfutnak a szomszédba Nelli néniékhez, hogy megtudják a magyarázatot, és elvégezzenek néhány kísérletet is.

A gyerekek még novemberben elhatározták, hogy az adventi időszakban minden nap kézműveskednek valamit, amit később elajándékozhatnak, és kísérleteznek is, hogy együtt készülődjenek az ünnepekre Kázmér bácsiékkal is.

December 1. Narancshéj koszorú

December 1.- én a barkácsolásé a főszerep, mivel Esztiék előző délután megettek néhány narancsot, és eltették a héját. Készítsünk belőle egy koszorút, fűzzük fel a darabkákat – javasolta Domi – hoztam drótot hozzá.

10 forintos nagyságúra tördelik a héjakat,

adv213.jpg

és egy drótra kezdik felfűzni.

adv216.jpg

Jó szorosan egymás mellé, hiszen ha szárad, zsugorodni fog. A drót két végét egy fogó segítségével összekapcsolják, és az összeillesztésre egy szalagot kötnek.

adv217.jpg

 A teljes leíráshoz kattints ide:

December 2. Narancshéj kísérlet 

Másnap Eszti és Domi átfutnak Nelli néniékhez, és visznek egyet az elkészült koszorúkból.

adv219.jpg

Tudjátok-e, hogy mi volt abban az folyadékban - kérdezi Nelli néni - amit a narancshéjak törögetés közben a szemetekbe spricceltek?

Nelli néni elővesz egy narancsot, és megpucolja. Meggyújt egy gyertyát, és a héj narancssárga oldalát a láng felé tartva hirtelen megnyomja.

ori1_1.jpg

A láng erősen fellobban a héjból kiáramló anyag hatására.

sav13_1.jpg

Mi lehet ez a kémiai anyag? - kérdezi Kázmér bácsi. Tapogassátok meg a héjat!

Eszti azt mondja, hogy furcsa érzés, hogy a folyadék pillanatok alatt eltűnik a bőréről, nem olyan mintha vizes lenne.

Elillan, igaz? - mondja Nelli néni. Ez egy illóolaj, amit a citrusok héja tartalmaz. Mivel az olaj éghető anyag a lánggal érintkezve az apró illóolaj cseppek meggyulladnak.

Ezt a kísérletet soha ne végezzétek el úgy, hogy nincs mellettetek egy felnőtt - köti a gyerekek lelkére Nelli néni.

 A teljes leíráshoz kattints ide:

December 3. Viaszhasznosítós gyertya ajándékba

Domi anyukája pakolászik a szekrényben, keresi a karácsonyi égősort, mert szereti ellenőrizni, hogy ég-e. Közben előkerülnek a tavalyi gyertya csonkok. Készítsünk új gyertyát, - kiáltják a gyerekek.  Anya, ugye segítesz nekünk? - kérleli Domi.

adv2110.jpg

Anya WC papír gurigákat keres elő, félbevágja a gyerekeknek, magának egyet egészben hagy. A papír hengerek alját alufóliába csomagolják jó szorosan.

adv2111.jpg

Némelyikbe belelógatnak egy kanócot, másokba vékonyabb gyertyákat állítanak. A kanóc mindig valamilyen pamutszál, természetes anyag – magyarázza Domi anyukája, - ez ég szépen lánggal, a műanyagból készültek inkább olvadnak.

Köré szórják az apróra tördelt, színes gyertya maradékokat.

adv2117.jpg

Anya egy régi konzerv dobozban felolvasztja a többi gyertyát.

adv2112.jpg

Majd a gyertya törmelékre önti a folyékony viaszt. Hagyják megszilárdulni a művet, majd lefejtik róla a WC papír henger anyagát. Elégedetten csodálják a  márványos tömbgyertyákat.

adv2113.jpg

 Holnap okvetlenül át kell vinnünk egyet megmutatni Nelli néninek - mondja csillogó szemmel Eszti.

 A teljes leíráshoz kattints ide:

 

December 4. Gyertya hinta

Eszti és Domi egyet az elkészült gyertyák közül átvisznek Kázmér Bácsinak, és a szemükben máris ott a kérés, mutass nekünk egy izgalmas gyertyás kísérletet.

Kázmér bácsi fizikushoz méltó szerkezetet készít a gyertya hintához. Egy forró dróttal átfúr egy hosszabb gyertyát. A drótnál fogva két pohár tetejére helyezi fel. A gyertyának vízszintesen kell állnia. Addig farigcsálja, míg ez nem teljesül.

gyh5_1.jpg

Meggyújtja egymás után a gyertyát mindkét végén.

Egy idő után a gyertya elkezd billegni, ahogy csepegni kezd.

gyh23_1.jpg

A gyerekek elbűvölten nézik a jelenséget, ahogy egyre nagyobb amplitúdóval billeg a gyertya, és csöppen le a viasz, hol egyik, hol a másik oldalon.

Eszti és Domi arra kéri a Nelli nénit, hogy a lecsöpögött viaszt tegye nekik félre, hiszen jó lesz megint gyertyát készíteni belőle. Sosem maradnak sokáig, mert futnak haza elmesélni, hogy mi mindent tanultak aznap a nyugalmazott tudós házaspártól.

A teljes leíráshoz kattints ide!

 

December 5. Fűszerkísérlet

Eszti nagymamája mézeskalács tésztát gyúr. A tésztába készen vett mézeskalács fűszerkeveréket használ. A gyerekek persze ott sürgölődnek a Nagyi körül.

Nagyi, tudunk mi is ilyen fűszerkeveréket készíteni? - kérdezik izgatottan.

Először elolvassák a kis tasak hátulján, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Előszedik a konyhaszekrényből egyenként a fűszereket. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér... De mennyit tegyünk belőlük?

Két tálkában kezdik a por állagú fűszereket összekeverni.

Nagyi mozsarat is hoz, mert izgalmas a szegfűszeget és a fahéjat összetörni. Ugye nem is olyan könnyű művelet?

spice3_1.jpg

Vigyázat az őrölt fűszereket csak óvatosan, messziről szagoljátok, mert veszélyes lehet az orrunkba felszippantani, mert megragad az orrotok nyálkahártyáján – figyelmeztet Eszti nagymamája.

Eszti és Domi lelkesen készíti a keverékeket, de nagyon nehéz eltalálni a megfelelő arányokat. Dominak eszébe jut, milyen nagyszerű ajándék lehet az egyedi fűszerkeverékekből, így apró zacskókba töltik, feliratozzák, és elteszik a karácsonyi titkos dobozba, amiben a saját készítésű ajándékokat gyűjtik.

Beteszem a hűtőbe a tésztát, - mondja a Nagyi – és, ha jók lesztek holnap készítünk, mini házikókat is.

A gyerekek izgatottan várják a másnapot.

A kísérlet teljes leírásához kattints ide!

December 6. Mézeskalácsház

Eszti és Domi már nagyon várták a mézeskalács sütést. Nagyi előveszi a tésztát a hűtőből, és közösen kinyújtják. A gyerekek már rajzoltak sablont, és ki is vágják a tésztából. Pontosan lemérik, és feljegyzik a darabok méreteit, mert kíváncsiak rá, hogy mennyit változik sütés közben.

Bekerülnek a kekszek a sütőbe. Amint kisülnek a gyerekek újra megmérik a süti lapokat. Mivel a tészta tartalmaz kevés mennyiségű szódabikarbónát, így ez az anyag magas hőmérsékleten felfújja a süteményt, mert szén-dioxid gázt termel. Lazábbá, és nagyobbá teszi a házikónak szánt lapokat.

adv2128.jpg

Amíg hűlnek az építőanyagok, többféle kötőanyag elkészítésén törik a fejüket a gyerekek.

adv2127.jpg

Nagyi olvasztott fehér csokit, cukormázat, és tojáshabot ajánl a gyerekeknek.

Az egy tojásfehérjét keményre verik habverővel, majd annyi porcukrot adnak hozzá, míg kemény csúcsot hagy maga után a habverő. Az arányok 1 fehérjéből elég nagy mennyiség lesz. Ehhez 20 dkg porcukrot kell adni, hogy kemény legyen. Adhatunk hozzá pár csepp citrom levet, és egy csipet sót.

tha1_1.jpg

A fehér csoki darabokat egy fém tálba teszik és vízgőz felett megolvasztják.

A cukormáz porcukorból és egy egészen kevés vízből készül, épp csak annyi folyadékot adnak hozzá, hogy épp el lehessen keverni.

Fogadjunk, hogy az én házam fog állni először- kiáltja Domi. Rendben áll a fogadás, - mondja Eszti- , de legyen a tét olyan színű étel holnap ebédre, amit soha nem ennél meg, de egészséges kell, hogy legyen.

Jajj, csak ne rózsaszín - kiáltja Domi, csak ne brokkoli - mormolja Eszti.

Nekilátnak a házépítésnek. Mindhárom kötőanyagot kipróbálják. Nemcsak a falak illesztéséhez, de a díszek ragasztásához. Nincs könnyű dolguk, persze Nagyinak sem, mert az egész konyha ragad a mázaktól.

Eszti háza egy-két perccel hamarabb marad egyben, készül el, így holnap valami rózsaszín készül ebédre.

mkh8_1.jpg

A kísérlet teljes leírásához kattints ide!

December 7. A rózsaszín ebéd

Eszti egyedül fut át reggel Nelli nénihez, mert biztos benne, hogy kitalál valami  egészséges rózsaszín ételt ebédre, amivel megtréfálhatják Domit, mert elvesztette a tegnapi fogadást.

Nelli néni azt mondja, hogy az egyik legjobb ehető festék egy nagyon szégyenlős zöldség. Tudod-e mi az? Az eper? – kérdezi Eszti. Olyanra gondoltam, ami kifejezetten téli zöldségféle, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, és gyönyörű a színe. Ez a cékla. És azért mondom, hogy szégyenlős, - magyarázza Nelli néni - ha vízbe rakod, azonnal „elpirul”, mert beleereszti a színét a vízbe.

adv2132.jpg

Vannak olyan növények, amelyek inkább zsírban, olajban adják ki a színüket, mint a piros paprika, vagy a sárgarépa, és van olyan, ami vízben. Hasonló, mint a lilakáposzta - kérdezi Eszti,- amivel a múltkor kísérleteztünk?

Nagyon jól emlékszel – dicséri meg a kislányt a nyugalmazott tudós, és már hozza is a kamrából a céklát.

Pucoljuk meg, és reszeljük le a gumót! Eszti óvatosan hámozza a krumplipucolóval. Annyira szorítja a zöldséget is, meg a hámozó eszközt, hogy csak később veszi észre, hogy a keze csupa rubint szín lett.

adv2131.jpg

Nelli néni lereszeli a céklát. Csoda szép a színe, lelkendezik a kislány. De hogyan lesz ebből rózsaszín?

Milyen színt adjunk hozzá a hűtőből, hogy rózsaszín legyen? – kérdezi Nelli Néni.

Fehéret – mondja Eszti. Körülnéznek a hűtőben, és ott kínálgatja magát a majonéz, a tejföl.

adv24.jpg

Majonézes céklasaláta: Két darab nagyobb méretű reszelt, nyers cékla, só, bors, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejföl.

Tegyetek bele reszelt tormát is, meg egy kis fej aprított lila hagymát, mert a férfi ember csípősen szereti – dugja be a fejét a konyhába Kázmér bácsi is.

Mire mindent összekevernek, gyönyörű rózsaszín salátát kapnak. Azzal fogom rávenni Domit, hogy megkóstolja, hogy ez a Kázmér bácsi kedvence, enyhén csípős ízvilággal, ahogyan egy „férfiember szereti”.

adv21333.jpg

Köszönöm a segítséget,- kiáltja Eszti, és már el is viharzik haza.

A teljes leíráshoz kattints ide!

December 8. Karácsonyfa tükröző trükköző

December 8.- án egész nap szakad az eső. Kázmér bácsi, és Nelli néni már alig várják, hogy a gyerekek átjöjjenek, és elmeséljék hogy ízlett Dominak a rózsaszín saláta. De a gyerekek valami egészen mással vannak elfoglalva mire átérnek. Már sötétedik, mikor megérkeznek.

Ó, Nelli néni - mondja Eszti elbűvölve. Olyan csodálatosak az utcán a fények. Az adventi égősorok fénye visszatükröződik a pocsolyákban. Egészen varázslatos – mondja Domi – egyébként pfujj a rózsaszín, csak a csípős miatt ettem belőle egy falatot. Volt az 10 falat is, de ezt nem fogja bevallani – súgja Eszti.

De Kázmér bácsi már nem figyel, a következő kísérleten töri a fejét.

Nelli hozz papírt, és színes ceruzát, kérlek!

Rajzoljatok szép színes karácsonyfákat – utasítja a gyerekeket! Ő maga eltűnik a szobájában, és apró tükrökkel tér vissza.

A gyerekek a karácsonyfákhoz illesztenek 2-2 tükröt és mozgatni kezdik.

adv2141.jpg

A tükrök mindenféle új képet alkotnak.

adv2137.jpg

Eszti és Domi számolgatják, hogy a tükrök pozíciójának változtatásával, hány új képet kapnak.

adv2138.jpg

adv2140.jpg

 

Kölcsönkérik a kis tükröket, és sietnek haza megmutatni a szüleiknek a pompás tükör trükköt.

A teljes leíráshoz kattints ide!

December 9.  Pattogatott kukorica füzér

A gyerekek szeretik hallgatni, hogy Domi nagypapája a gyerekkoráról mesél. Most épp ámulva hallgatják, hogy a fenyőfán nem olyan voltak díszek, amik ma csillognak a fán.

A kedvencünk volt – mondja Nagyapa – a pattogatott kukorica füzér. Az édesanyánk pattogtatta a nagy vaslábosban a kukorica szemeket, mi meg egy tűvel fűztük egymás után az apró fehér felhőket. Nagyapa, hogyan lesz fehér puha valami a kemény sárga szemből?

Erre azt hiszem Nelli néni jobban tud válaszolni. Már csapódik is az ajtó, és két perc múlva csillogó szemmel hallgatják a gyerekek Nelli néni magyarázatát.

Maga a kukorica szem két részből áll.

A külső részt egy többrétegű kemény héj alkotja, ami vigyáz a mag belsejében található értékes anyagokra. A héjat nagyrészt cellulóz építi fel, ami a növényi sejtek falának egyik leggyakoribb alkotó eleme.

A belső részt keményítő, glutén, és kb. 14 százalékban víz alkotja.

Amikor elkezdjük hevíteni az apró magvakat a belsejükben lévő víz hőmérséklete is elkezd emelkedni, és lassan gőzzé válik. Ezzel együtt növekszik a nyomás a szem belsejében. A kemény héj egy darabig ellenáll, és hősiesen egyben tartja magot.

A szem belsejében, nemcsak a víz állapota változik meg, hanem a keményítőé is. A nagy hőmérséklet, és a növekvő nyomás hatására a keményítő egy képlékeny anyaggá válik.

Amikor a héj már nem tudja bent tartani a gigászi erőket, szétrobban.

kuk2_1.jpg

Domit lenyűgözi ez a hatalmas energia, és a nap hátralévő részében furcsa hangokat hallatva “robbantgat”. Bumm, bum …

A teljes leíráshoz kattints ide!

December 10. Optikai illúzió

Eszti és Domi délután átmennek Kázmér bácsiékhoz.

Emlékeztek, hogy már korábban is csináltunk olyan játékokat, ami az optikai illúzió jelenségén alapul.

Nézzétek mit rajzoltam nektek? – ülteti az asztalhoz a gyerekeket Nelli néni.

Ez egy hógömb - kérdezi Eszti? A hógömb belsejét hagyjátok szabadon, a másik oldalon pedig rajzoljátok meg a hóembert, és színezzétek ki a fát. Rajzolhattok mellé még hópelyheket, nyuszit, gyerekeket - magyarázza Nelli néni.

Vágjuk ki nyolcas alakban, ragasztózzuk meg a belsejét, és fektessünk a kör átmérőjén át egy fonalat, ezzel fogjuk megpörgetni. Már kész is az érzéki csalódás.A szemünk nem tudja követni a gyors a mozgást, ezért a két oldal képei összemosódnak.

 

Látjátok, hogy beköltözik a hóember a karácsonyfájával a hógömbbe?

A kísérlet teljes leírását itt találjátok

December 11. Kalapácsolós ajándék

Barkácsoljunk valamit – kérleli Domi az apukáját. Olyan hangoskodósat, hogy Eszti hallja a szomszédban. Összevesztetek? – kérdezi Apa. Dehogyis, csak szeretném, ha fúrná az oldalát a kíváncsiság – mondja huncut mosollyal Domi.

Apa kalapácsot, nagy szöget, és egy pár üres konzervdobozt vesz elő. Na ezt ütheted – mondja Apa.

A nagy szöget belekalapálják a dobozba, sok-sok lyukat ütve az oldalába körbe-körbe.

Apa lefogja a dobozt, és fogóval megtartja a szöget, hogy Dominak csak ütni kelljen.

De azért így is nagyon oda kell figyelni, nehogy mellé üssön, hiszen nem szeretné az apukáját megsebesíteni.

 

Ebből nagyszerű ajándék lesz, csak azt nem tudom még kinek fogom adni. Csinálunk még egyet?

A teljes leírást itt találjátok!

Dece,ber 12. Csillag rakosgató

Ugye nektek is volt már olyan, hogy nem volt kedvetek semmihez? Eszti és Domi fekszenek a gyerekszoba szőnyegén, és nyafognak. Unatkozom – dünnyögi Domi. Nem jut eszembe semmi – ásít Eszti. Rakjatok vasalós gyöngyöt – dugja be a fejét az ajtón Eszti anyukája. Uncsi – kiáltják a gyerekek. Készítsünk belőlük üdvözlőlapot – javasolja Anya. Csillag és szív formát tesz eléjük. Mindkettő a karácsony szimbóluma.

adv2147.jpg

A gyerekek belendülnek, és egymás után számolgatják ki a formákat. Azt találták ki, hogy nem rakják ki a középső részt, hogy átlátható legyen. Anya kivasalja őket, és a csillagokat felfűzik ablak dísznek.

adv2149.jpg

Ahogy felfüggesztik az ablakba, megpillantják a téli égbolt csillagait a sötét háttérben.

A szívecskéből üdvözlőlap készül.

 adv2166.jpg

 

December 13. Luca napi gombócok

Esztihez átjönnek az osztálytársnői, ilyenkor Domi mindig morog, mert egyedül kell játszania. Tudjátok milyen nap van ma? – kérdezi Eszti nagymamája. Tudjuk Luca nap, az iskolában búzát is vetettünk – mondják a Lányok kórusban.

Luca napjához rengeteg népszokás kötődik – mondja Eszti nagymamája. Ilyenkor felírtuk a fiúk neveit egy cetlire, és apró gombócokba rejtettük. Amelyik először feljött a víz felszínére az a fiú lesz a szerelmünk- emlékezik vissza a Nagyi.

Nagyi – csináljunk gombócot. A lányok felírják a neveket a papírlapocskákra, és belerejtik a gombócokba.

Nagyi a forró vízbe teszi őket. A lányok megbeszélik, kié lesz az első, a második, harmadik ...

Persze, mikor szétbontják a gombócokat lesz nagy kuncogás, nevetés, sivalkodás.

 

Domi menekül is, és legyintve kiáltja – Lányok!

A teljes kísérletet itt olvashatjátok!

December 14. Korcsolya tudomány

Domi az osztállyal ma korcsolyázni mennek. A kisfiú izgatottan várja a közös csúszkálást, és reméli, hogy tavaly óta nem felejtett el korcsolyázni. Mikor felveszik a gyerekek a korcsolyacipőjüket, és a pályára lépnek, Domi elégedetten tapasztalja, hogy Nagyapának igaza volt. A jégen siklást sem lehet elfelejteni, ugyanúgy, mint a biciklizést.A délután hamar elröpül a jégen, a gyerekek kiirult arccal sorakoznak, hogy hazafelé induljanak. A tanár néni egy szorgalmi feladatot ad a másnapi természetismeret órára.

Írjátok le röviden, mi teszi lehetővé, hogy a korcsolyánkkal a jégen ilyen könnyedén tudjuk csúszni!

Domi a magyarázatért hazafelé menet beugrik Kázmér bácsihoz, hogy megtudja választ.

Ez egy nagyon szép feladat – mondja a nyugalmazott fizikus.

A korcsolya éle azért olyan keskeny, hogy a sportoló súlya egy kicsiny sávon nyomja a jég felületét. A nyomás hatására a jég kissé megolvad. A keletkező vizes filmréteg teszi lehetővé, hogy siklani tudjon a korcsolya, olyan, mint egy kenőanyag a két szilárd felület között. A jég megolvasztásában természetesen szerepet játszik még a súrlódás is, ahogyan csúszik a fém él a jégen. A két fizikai jelenség, a nyomás, és a súrlódás van segítségünkre, hogy ezt a kiváló téli sportot szabadon élvezhessük – magyarázza Kázmér bácsi.

Köszönöm – kiáltja Domi - és már fut is hazafelé, hogy el ne felejtse a tudományos magyarázatot, mert szeretné bezsebelni a szorgalmi ötöst természetismeretből.

A teljes kísérletet itt olvashatjátok!

December 15. Kristálylapok a konyhából

Domi és Eszti együtt mennek haza az iskolából. A kisfiú nagyon büszkén meséli, hogy bezsebelte az ötöst a korcsolyás szorgalmi feladatból, és el is magyarázza Esztinek, hogy miért tud siklani a korcsolya a jégen.

Ugorjunk be Nelli néniékhez, hogy büszkélkedhess az ötösöddel.

Mikor belépnek Nelli néni épp tüsténkedik a konyhában. Azt hittem már sosem értek ide – mondja Nelli néni. Megbeszéltünk valamit? – kérdezi Eszti.

Az asztalon egy csomó összetört kemény cukorkát látnak. Mindenféle színben csillognak.

Alufóliából kis tálakat hajtogatnak. Töltsétek meg a színes cukorka törmelékkel a formákat, -mondja Nelli néni, és maga is neki lát az egyiknek.

achat8_1.jpg

Olyan fél ujjnyi vastag legyen a réteg. A gyerekek már nagyon kíváncsiak, mi sül ki ebből. Mi sül ki ebből? – mosolyog a nyugalmazott biokémikus - 170 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig olvasztjuk a formáinkat.

Kiveszik a sütőből a kis csodákat. Várnunk kell 10 percet, míg lehűlnek, akkor lehúzhatjuk róluk a fóliát.

Kázmér bácsi egy dobozzal érkezik a konyhába, amiben csodás kristálylapok találhatók.

kek8_1.jpg

Ezek achát kristályok – mutatja büszkén a gyűjteményét.

A gyerekek elbűvölve nézik a saját cukorka lapjaikat, és az igazi kristályokat.

achat10_1.jpg

A teljes leíráshoz kattints ide!

December 16. Kandírozás

Eszti és Domi mindig futva érkeznek haza az iskolából. Ahogy közeledik a karácsony otthon mindig valami finomság várja őket. A lakás tele van illatokkal.

Ma épp narancs illat tölti be a levegőt. Szimatolva követik a nyomokat, és megpillantják, amint Eszti anyukája narancs héjakat csíkoz fel. A gyerekek rögtön belevetik magukat a munkába. Szép vékony csíkokat vágnak a narancssárga héjakból. Közben Eszti anyukája cukorszirupot készít. Domi segít kimérni a hozzávalókat. 600 ml víz, és 500 g cukor.Mikor már szépen forr az oldat beleteszik a csíkokat.

A gyerekek tapogatják a kezüket, mert olyan furcsa érzés, ahogy a kezükre tapadt az illatos lé. Eszükbe jut a kísérlet, amit a múltkor Nelli nénivel végeztek. Hiszen ez az illóolaj, ami ilyen sokáig érződik a bőrünkön - mondják nevetve.

Majd egy órán át főzik lassú tűzön. Hagyják hűlni a lében, hogy jól felszívhassák a darabok a cukros oldatot.

Egy nagy tepsire sütőpapírt tesznek, és beborítják kristálycukorral, és beleforgatják a ragacsos héjakat.

Néhány nap múlva - mondja Eszti anyukája, - megszáradnak, és még a felületükön is kikristályosodik a cukor.

Alig várom, hogy megkóstolhassam, - mondja Domi. Persze már egyet meg is kóstolt, míg Esztiék a forgatással voltak elfoglalva.

Nagyon jó ajándék lesz ez is, majd szépen becsomagoljuk - lelkendezik Eszti.

A teljes leíráshoz kattint ide!

 

December 17. Hógolyó a szobában

Domi minden reggel rohan az ablakhoz, hátha végre esett a hó. De semmi. Még mielőtt indulnak az iskolába ír egy üzenetet Kázmér bácsinak, hogy megkérdezze, tud-e valami tudományos módszert, hogy rábírják a felhőket, hogy essen végre a hó.

Iskola után Eszti és Domi beugranak Nelli néniékhez a válaszért.

Kázmér bácsi fejcsóválva fogadja őket.

Sajnos tudományos módszert nem tudok – mondja, de Nelli néni kigondolt nektek egy kis mókát.

A konyha asztalon mindenféle fehér por várja őket.

Mi lesz ebből Nelli néni – kérdezik a gyerekek?

Hó – mondja nevetve Nelli néni.

Összekevernek egy nagy tálban 1 csésze keményítőt, és egy csésze szódabikarbónát.

Lassan hozzáadagolnak hófehér tusfürdőt. Annyit tegyünk hozzá, hogy lehessen belőle hógolyót gyúrni, de még szét is lehessen morzsolni, maradjon hó állagú.

Hószörnyet is lehet? – kérdezi Domi.

Hosszan játszanak a konyhában. Előkerülnek régi játék állatok, figurák. Mindenféle havas mese jelenetek elevenednek meg a műhóban.

 

Végre elkészül Domi hószörnye is.

Nelli néni szorosan nejlon zacskóba csomagolja a műhavat, és elteszi hátha valamelyik nap lesz még kedvük játszani vele.

Domi boldogan meséli anyukájának, milyen jó volt játszani a hóban.

A teljes leírásért, további tippekért kattints ide!

December 18. Ajándékrejtő házikó

Domi Apukája körül sündörög.

Apu, segíts nekem, kérlek! Szeretnék valami különleges  csomagolást Esztinek, amibe belefér a barátság karkötő, amit az iskolában készítettünk. Valami különleges dobozka.

Mit szólnál egy házikóhoz – kérdezi Apu, és már veszi is elő a vonalzót, és a ceruzát.

Tervezzük meg együtt, rajzolj te is!

Indítsunk a téglatest 4 oldalával.

Ahhoz, hogy ebből téglatest legyen, kell egy teteje, meg egy alja.

A doboz alját megerősíthetjük, ha minden laphoz teszünk még egy lapot. A háznál két tetőlapja biztosan kell legyen, így oda is kerül még egy téglalap. Itt lehetne összefűzni, ide teszünk majd két-két lyukat.

Kell még egy behajtható fül, ahol a ház oldalát összeragasztjuk.

Ha szeretnéd, hogy ne lehessen a dobozba belátni, akkor rövidebb oldalra betervezhetjük a háromszög tetőlapokat is.

Most kivághatod, és kiszínezheted, persze ne felejts el ablakokat és ajtót is rajzolni a háznak.

Domi elvonul a szobájába, majd hosszú csend után megmutatja Apunak a művet.

Szerinted tetszeni fog Esztinek? – kérdezi izgatottan Domi.

A teljes leírásért kattints ide!

December 19. A nyomozás

Eszti és Domi nagyon szerencsések, mert élnek dédszüleik. A gyerekek szeretik hallgatni, ahogy a gyerekkorukról mesélnek.  Figyelitek-e már az angyalkákat, - kérdezte dédimama a legutóbbi látogatásukkor. Ilyenkor már köztünk suhannak, és a figyelek, hogy melyik gyerek jó, s melyik rossz – halkította le a szavát a Dédi.

A gyerekek persze nem hisznek neki.

A napokban azonban különös dologra figyeltek fel. Néha az ablak előtt a függöny meglibben, majd újra mozdulatlanná válik egy ideig.

 

A gyerekek összenéznek – lehet, hogy egy angyalka suhant át épp a szobán? Már épp elfelejtik a dolgot, mikor a függöny újra mozdul. Különös – mondja Domi, ijesztő kicsit – teszi hozzá Eszti. Egymásra néznek, és már veszik a kabátjukat, és csöngetnek Kázmér bácsinál. Kázmér bácsi valóban az angyalkák, vagy van tudományos magyarázat? – kérdezi Domi?

Nyomozzunk –mondja Kázmér Bácsi, és már teszi is fel detektív módjára a kérdéseit.

Milyen függönyről van szó? Átlátszó, vagy sötétítő – azaz könnyű vagy nehéz?

Jól záródik az ablak? Van-e fűtőtest az ablak alatt?

Járt-e arra valaki? Folyamatosan mozog, vagy csak egyszer-egyszer?

A gyerekek leírják egy papírra válaszokat.

  • könnyű,
  •  tüllfüggöny,
  • radiátor van az ablak alatt,
  • az ablak új, biztosan jól zár,
  • csak néha libben a függöny

Hm – mondja Kázmér bácsi.

A fűtés a lakásban szakaszosan működik, azaz nem mindig meleg a radiátor, ha megfigyelitek. Mikor felfűti a kazán a fűtőtesteket, akkor az felmelegíti a levegőt maga körül. A meleg levegő kitágul, könnyebb lesz, mint a környezete, és felfelé indul. Amint ez az emelkedés megkezdődik a függöny elkezd lebegni. Ez a tudományos magyarázat erre a jelenségre, de mindazonáltal az adventi időszakban még egy nyugalmazott fizikus sem vetheti el annak lehetőségét, hogy nem épp valami varázslatos dolog történik – fejezi be a magyarázatot Kázmér bácsi hamiskás mosollyal. Így-így- teszi hozzá Nelli néni.

A teljes leírást itt olvashatjátok.

 

December 20. Csokis keksz

Domi duzzog, darabokra tört a mikulásra kapott nagy csoki télapóm. Nincs is kedvem így megenni, mert mindig az a legjobb része mikor leharaphatom a fe... - sapkáját - helyesbít Domi.

Kérdezzük meg a Nagyit van-e valami könnyű keksz receptje, amit mi is el tudunk készíteni, és felhasználhatjuk a csoki törmeléket.

Nagyi előveszi a kézzel írott gyűjteményét, és kikeresi a receptet.

Domi hozza a mérleget, Eszti készíti a pultra a hozzávalókat.

100 g cukrot ki kell keverni 2 egész tojással, mondja Eszti. Vegyítsünk hozzá 150 g puha vajat. Eszti már keveri is.

Domi kiméri 200 g lisztet, hozzá tesz egy csipet sót, és 1 teáskanál sütőport.

Beleforgatják a pórul járt, apróra tört csoki mikulást, és összekeverik a nedves hozzávalókkal.

Tegyük 1 órára a hűtőbe, hogy a vaj megdermedjen, és golyókat tudjunk belőle formálni –mondja a nagyi.

60 perc leteltével Eszit és Domi egy tepsire sorakoztatja a tészta gömböket.

180 fokon 12-12 percig sütik. Persze a sütőbe nyúlni a gyerekeknek tilos, ezt mindig a nagyi csinálja.

 

Alig várják, hogy kihűljön. Ez sokkal finomabb, mint a csoki mikulás – csettint a nyelvével Domi, miután a harmadik kekszet is eltüntette.

A teljes leírást itt találod.

 

December 21. Madárka dísz

Eszti és Domi már sok-sok ajándékot készített, de még szeretnének valami szép díszt is alkotni a fára. Tegnap találtak egy képes könyvet régi karácsonyfa díszekről. Nagyon megtetszettek a mézeskalács madárkák.

Hogyan érhetnénk el, hogy a mézeskalács díszünk évekig elálljon? - törik a fejüket.

Eszti anyukája épp egy karton dobozt készül kidobni a szelektív kukába. Közben eszébe jut, hogy talán lehetne a madárka alapja a barna karton papír, és fehér temperával festhetnének rá. Az olyan lenne, mint a cukormáz – kiáltják lelkesen a gyerekek.

Kivágják a madár formát. Közben előkerül néhány gombolyag fonal is, és Eszti felteker a kartonra fonalat is. Domi ecsetet hoz, és megfesti a szemét, és a farktollait is.

 

A gyerekek lelkesen készítik a madárkákat, s közben az összes karácsonyi dalt eléneklik, ami eszükbe jut.

A teljes leírást itt találod!

December 22. A koktélozás

Eszti és Domi délután átmennek Kázmér bácsiékhoz. Nelli néni egy régi albumot nézeget éppen. Találnak egy nyári képet, ahol épp egy-egy hatalmas pohárban gyümölcsökkel díszített koktéllal koccint a két nyugalmazott tudós, persze akkor még nem voltak nyugdíjban. Óh, bárcsak mi is készíthetnénk ilyen italt, mondja Eszti, persze alkohol menteset. Nelli néninek több sem kell, már fut is a konyhába.

Hosszú poharakat vesz elő, szörpöt, és narancslevet.

Mit gondoltok egymásra tudom rétegezni ezt a két folyadékot? – faggatja a gyermekeket.

Domi igencsak kételkedve szemléli az italokat. Melyik legyen alul? – kérdezi Nelli néni. A sűrűbbnek kell ott lenni, és azt hiszem az a szörp – mondja Eszti. Nelli néni beletölti a szörpöt, és a poharat megdöntve szépen lassan belecsorgatja a narancslevet. A két folyadék szépen elkülönül egymástól.

Tegyünk hozzá még egy színt - lelkesedik Domi.

Tegyünk bele egy kis varázslatot – mondja Kázmér bácsi és cinkosan a feleségére kacsint. Keverjünk szénsavas vízhez egy kis kék festéket.

kok4_1.jpg

Újra megdöntve a poharat ráönti a kék folyadékot. Amint az a felszínen elterül azon nyomban zölddé válik. Hogy lehet ez – kérdezi ámulva Eszti és Domi.

kok6_1.jpg

A kék és a narancslé sárga színe összekeveredett, és zöld színre váltott.

Előkerülnek a szívószálak, és néhány karika narancs. Rögtön mindannyian valami tengerparti helyre képzelik magukat. Nelli néni még sokáig mesél az utazásaikról. No de most már igazán haza kell mennünk – köszönnek el a gyerekek a két nyugalmazott tudóstól.

 A kísérlet teljes leírását itt találod.

December 23. Betlehemi jászol készül

Eszti és Domi tegnap este együtt hallgatott egy mesét a kis Jézus születéséről. Most azon tanakodnak, hogy városszerte lehet látni a betlehemi jászol jelenetét különböző módokon megformálva. Mi lenne, ha mi is elkészítenénk itthon azokból a figurákból, amit találunk? – kérdezi Eszti. Domi már szalad is haza, hogy hozzon a játékaiból.

Kezdetét veszi a szereplő válogatás.

Kell 3 király, kellenek angyalok.

adv2177.jpg

Pásztorok és állatok.

adv2176.jpg

Mária, József, és a kisded – teszi hozzá Eszti.

adv2175.jpg

Az istálló teteje egy szövött kis táska lesz.

Szépen berendezik a jelenetet.

adv2174.jpg

Mesélnek, és játszanak, mert olyan csodálatos ez a történet. És holnap már karácsony!

adv2178.jpg

 

 

 A tavalyi tudományos adventi naptár kísérleteit itt találjátok.

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Közös tudományos programjainkról itt olvashattok.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8316769630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása