A Víz világnapján a kerti vízgyűjtésről
2016. március 22. írta: Alkotó Részecskék

A Víz világnapján a kerti vízgyűjtésről

Idén a Víz világnapja alkalmából a kerti esővíz gyűjtéssel foglalkozunk.

vvn1.jpg

A gyerekekkel megvizsgáltuk a tartályokat. Felírtuk a tavaszi teendők közé, hogy a tárolókat ki kell tisztítani. A tél folyamán elég sok szennyeződés gyűlt össze bennük, ami rontja a tárolt víz minőségét, ha benne marad.

vvn4.jpg

Ősszel kinyitottuk a csapokat, hogy ki tudjon folyni belőlük a víz. Megbeszéltük azt is, hogy a reggeli fagyok elmúltával újra be lehet zárni, hogy a tavaszi esőzések feltöltsék a tárolókat.

Kicsit mélyebbre ástunk a szakirodalomban, hogy mennyire tiszta a városokban az eső vize. Már a legkisebbek is ismerik (sajnos) a savas eső kifejezést.  A fűtéskor keletkező füst, és különböző gázok, valamint a járművek kipufogógázai  a szén-dioxidot és a víz mellett más égéstermékeket, például nitrogén- és kén-oxidot is tartalmaznak.

 Ezek az égéstermékek reakcióba lépnek a levegőben található vízgőzzel.  A reakció nyomán savak: szénsav, salétromsav és kénsav keletkeznek, ezért a tisztának, semlegesnek  gondolt esővíz kis mértékben savas kémhatású.

Ettől még kerti locsolásra alkalmas a gyűjtött víz.

Megbeszéltük azt is, hogy fontos, hogy a tartály zárt legyen, hogy minél kevesebb szennyeződés jusson bele. 

vvn5.jpg

Észrevettük azt is, hogy a világos színű tárolók falán zöld réteg képződött – algák jelentek meg. Érdemes beborítani a tartályokat, hogy az algásodást megakadályozzuk.

vvn2.jpg

                 Spórolásra fel, gyűjtsétek az esővizet!

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr238512150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása