Húsvét alkalmából sok tojásos kísérletet csináltunk a foglalkozáson.
Mikor a PH fogalmával foglalkozunk, többek között megnézzük a tojásfehérje helyét a sav-bázis sorban.
A kísérlet hozzávalói:
Lila káposzta lé (lereszelve, vízben felfőzve)
Ecet
Szódabikarbóna
1 tojás
Most újra lila káposzta levet készítettünk indikátornak, Kis poharakba öntve megvizsgáltunk két jellegzetes anyagot - milyen szín reakciót ad. Az ecet hatására pink színűvé vált a káposztalé, a szódabikarbónát hozzákeverve pedig kékké.
Szétválasztottuk a tojást, és a fehérjéhez hozzá kevertünk egy adag lila színű káposzta levet.
Mivel a tojásfehérje lúgos kémhatású, így kékké változott a lila oldatunk.
Még izgalmasabb, ha meg is sütjük a kék fehérjét tükörtojásnak.
Tipp:
Engedjük a gyermekeknek összeönteni egy tálba az ecetes, és a szódabikarbónás levet - azzal a kérdéssel, hogy visszakapjuk-e az eredeti lila színű káposzta levet.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!