Csicseriborsó, bab, lencse napja
2025. február 10. írta: Alkotó Részecskék

Csicseriborsó, bab, lencse napja

Szeretem a nemzetközi napokat, mindig jó ötletet adnak egy foglalkozáshoz, tematikához.

Február 10. a hüvelyes zöldségfélék nemzetközi napja.

huv3.jpg

A magyar receptek többsége különféle színű babokat, sárga-, és zöldborsót, vagy a lencsét, szürke lencsét használja.

Ha kicsit jobban körülnézünk a boltok polcain ma már egészen nagy a választék.

Ismerkedjünk egy kicsit a színekkel. Nekem most sikerült fekete, vörös, szürke lencsét vennem. Tarkabab mindig van a kamrában. Csicseriborsó is. Sárgaborsó is. Említsük meg, hogy a földi mogyoró is ebbe a csoportba tartozik.

huv4.jpg

Készítsünk egy mandalát, vagy alkossunk bármilyen képet.

huv1.jpg

Régebben nagy divat volt felragasztani egy karton lapra az alkotásunkat, de én inkább azt javaslom, hogy készítsük el a művet, fotózzuk le, és kerüljön vissza a helyére a sok-sok apró „magocska”, használjuk fel újra, vagy főzzük meg. Gondolkodjunk kicsit környezettudatosan.

 Nézzünk utána milyen hasznos nyomelemeket rejtenek a hüvelyesek.

A fehérbab kiváló forrása a magnéziumnak, káliumnak.

A csicseriborsó  a vasat, a magnéziumot, cinket tartalmaz. A lencse fogyasztása a vasbevitel növelése érdekében fontos.

Beszéljünk a gyerekekkel arról, hogy a hüvelyesek természtése nagyon hasznos, mert ezek a növények meg tudják kötni a levegő nitrogénjét, és a gyökerükön keresztül a talajba juttatják, így csökkenthető a műtrágyák mennyisége.

Izgalmas feladat lehet a gyerekeknek kikeresni ezeket az elemeket a periódusos rendszerből.

 huv5.jpg

Rendezhetünk Hamupipőke versenyt, azaz öntsünk össze különböző hüvelyeseket, a gyermekek számától függően 2-3 tálba (ne sokat!), és indulhat a válogató verseny.

 huv2.jpg

Azoknak a gyerekeknek, akik kevés húst fogyasztanak kiváló fehérje forrás is. Gondolkodjunk, hogy milyen ételeket szoktunk enni, amiben hüvelyesek vannak. Főzelékek, levesek, mi nagyon szeretjük a csicseriborsóból készült falafelt is.

 

Főzzünk valami különleges ételt is, hogy ismerkedjenek a gyerekek az ízeken keresztül is ezekkel a zöldségfélékkel.

Gyors izgalmas étel a kitchri:

Megpirítunk egy nagy fej hagymát, és olajon párolni kezdjük. Hozzáadunk további zöldségeket (paprika, répa). Ha ezek megpirultak, hozzá teszünk egy nagy gerezd fokhagymát, és a fűszereket. Sózzuk, fűszerezzük: indiai irányban garam masalát, közel-keleti irányba köményt, borsot, pirospaprikát, csipet kurkumát, és egy csipet fahéjat, vagy kész fűszerkeveréket.

Együtt pirítjuk 1 percig.  Két közepes kockára vágott paradicsomot, adunk hozzá, majd a 2 bögre rizst, 1 bögre vöröslencsét. Hozzá öntünk 5 bögre vizet, amiben elkeverünk 2 evőkanál sűrített paradicsomot. Addig hagyjuk a tűzön, míg a levét jól elfőtte. Ezután lezárjuk a gázt, és békén hagyjuk jó bő fél óra-órát! Ehetjük vegetáriánus egytál ételeknek, vagy akár hús mellé köretnek.

Jó étvágyat hozzá!

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr1118792916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása