Általában cukormázas, lekváros, csokoládés linzereket készítünk.
De miért ne próbálnánk ki új dolgokat.
Most többféle dologgal kísérleteztünk (volt ami a magyar konyhában nem megszokott).
Megsütöttem a linzer lapokat, és utána kerültek rá a kiválasztott anyagok.
Az elsőre csoki darabkákat tettünk még forrón.
A tojás szétválasztása mindig jó móka. Ha nem megy elsőre engedjük a gyerekeknek az ujjaik közt átszűrni.
A fehérjét némi porcukorral felvertük.Ez került a másodikra.
A sárgáját jól összekevertük. Rákentük a harmadikra, és megszórtuk cukorral.
A következő sárgájást mandulaforgáccsal hintettük.
Pillecukrot tettünk az ötödikre.
Volt egy szabadon választott - leginkább vegyes - tojáshabos pillecukros :-)
Tippeljük meg mivel mi fog történni!
A végén megállapítottuk, hogy a csokit már nem kellett újra betenni a sütőbe, mert a tészta saját hőjétől megolvadt.
A pillecukor, a tojás sárgája, és a tojáshab megbarnult. A benne lévő cukor karamellizálódik, és fehérje elindul a szenesedés felé - némi túlzással.
Azt is észrevettük, hogy amíg a tojáshab térfogata kicsit megnőtt, megemelkedett, addig a pillecukor inkább elfolyósodott - a nagyobb cukor tartalmának köszönhetően.
Jó alkalom az ilyen kísérletezés, hogy a különböző anyagoknál a hasonlóságokat és különbségeket is megbeszéljük. Például, hogy a pillecukor ugyanúgy tele van levegő buborékokkal, mint a tojáshab.
Azt is megállapítottuk, hogy míg a csokinak elég volt a tészta maradék hője, addig a tojáshabnak, és pillecukornak az átalakuláshoz a sütő grill fokozata (viszonylag magas hőfok kellett).
Beszélgessünk a gyerekekkel, hagyjuk őket találgatni, kísérletezni, és egy esős napon kicsit több édességgel kényeztetni magu(n)kat.
Tipp: a tésztába kerüljön kevesebb cukor ez esetben!