Most lett 10 éves a blogom. Akkor született a név is, aminek zászlaja alatt tevékenykedem.
A gyerekfoglalkozásaim egyik leggyakrabban használt sztárzöldsége az elmúlt 10 évben a lila káposzta.
Kísérletezünk vele, hiszen fantasztikus konyhai indikátor.
Rajzolunk, festünk vele, hiszen csodás a színe, és remek festőnövény.
A gyerekek a foglalkozásokon, még a legmakacsabb zöldségtagadó is, megkóstolja, mert tele van értékes anyagokkal, és még télen is frissen kapható. Hiszen a környezettudatos nevelésnek egyik alappillére a szezonális zöldség-gyümölcsök megismertetése a fiatalokkal.
Most épp akciósan vásárolt karfiolból, lila káposztából, sárgarépából készítünk savanyúságot, mert ki mondta, hogy télen nem lehet zöldségeket savanyítani.
Felöntőlevet készítünk cukorból, sóval, ecettel, és forralt vízzel, ki-ki tehet bele babérlevelet, köménymagot, borsot. Mivel kis mennyiséget készítünk, így nem teszünk bele tartósítószert, mert gyorsan elfogy a pár üveg C-vitamin bomba.
Üvegbe rakjuk a megmosott, darabolt zöldséget, majd felöntjük a lével.
Izgalmas megfigyelni, hogy az amúgy sötét lila káposzta az ecet hatására, azaz savas közegben rózsaszínűvé válik. Néhány nap elteltével kezdi megszínezni a karfiol rózsákat is. A csajos savanyúságot nálunk a fiúk is szeretik.
Jó egészséget kívánunk ehhez a finomsághoz!
További lilakáposztás kísérleteket a képre kattintva találtok.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!