Lila savanyúság lila rajzokkal
2024. december 19. írta: Alkotó Részecskék

Lila savanyúság lila rajzokkal

Sokszor együtt dolgozunk a konyhában a gyerekekkel. Éles eszközökkel nem engedjük őket dolgozni, csak láb alatt vannak, pedig adhatunk nekik feladatokat. Íme néhány ötlet egy témára.

Lila savanyúság készül a konyhában karácsonyra. Amolyan utolsó pillanatos gasztroajándéknak is jól jöhet.

lila9.jpg

Lila káposzta, cékla, lila hagyma, ecetesen.

lila3.jpg

Izgalmas megfigyelni a zöldségeink mintázatát is:

Mindegyik zöldségből leesik egy-egy kisebb darabka. Ezt máris használhatják a kis felfedezők.

Tippeltessük meg a gyerekeket, melyik zöldségnek fog jobban a leve? Papíron, és a kezünkön.

Máris lehet papírra nyomdázni a zöldséggel, és egy másik papírra rajzolni tetszőleges rajzot.

Izgalmas rajzok születhetnek káposzta szelettel, cékla darabkával.

lila10.jpg

A kezünkön mindenképpen a cékla hagy erősebb nyomot. A lila káposzta inkább kékesre festi a bőrünket, a cékla bíbor színűre.

Legkevésbé hagy nyomot a hagyma, inkább szagával jelöli meg a vele érintkező bőrfelületet.

Jó alkalom megnevezni az ezekhez a színekhez tartozó jelzőket. Padlizsán lila, bíbor, célka piros, hamvas kék, mélyvörös.

A recept szerint, sót, ecetet, cukrot öntünk a zöldségekre.

Hívjuk fel a figyelmet, hogy az ecet hatására lassan összeérnek, egységesednek a színek.

lila11.jpg

Ez a három zöldség pH indikátorként viselkedik, és az ecetsav hatására rószaszínűvé változnak.

Meséljük el a gyerekeknek közben a kedvelt Mátyás királyról szóló mesét, melyben Gergő juhászt akarták megtréfálni, és azzal a felkiáltással mégiscsak Gergő juhász járt túl az urak eszén, hogy „eb, aki a kanalát meg nem eszi”.  Mondjuk a gyerekeknek, hogy „eb, aki a festőszerszámját meg nem eszi”. Talán így még a legádázabb zöldség fintorgót is rá lehet venni egy harapásra a pompás színű zöldségekből.

Íme néhány további lila kísérlet - lila étel

adv24.jpg

 

A recept a lila savanyúsághoz: Lila vitaminbomba

Hozzávalók: • 1 kg lilakáposzta • 1 kg lilahagyma • 1 kg nyers cékla • 35 dkg cukor • 4 dkg só • 3 dl 10 százalékos ecet • egy késhegynyi nátrium benzoát

A káposztát legyaluljuk, a céklát csíkozzuk. a hagymát karikára vágjuk. Ráöntjük a sót, cukrot, ecetet, tartósítószert. Hagyjuk állni 24 órát, néha átkeverjük. Aki szereti tegyen bele tormát, köménymagot. Jócskán ereszt levet, így nem kell vizet önteni hozzá.

1 nap után, üvegekbe tesszük, felöntjük a levével. Lezárjuk, hűvös helyre tesszük.

Jó étvágyat, jó egészséget hozzá!

 

Fontos, hogy a téli szürkeségben rávegyük a gyerekeket, hogy "együnk színeket"!

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218753170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása