Sokszor együtt dolgozunk a konyhában a gyerekekkel. Éles eszközökkel nem engedjük őket dolgozni, csak láb alatt vannak, pedig adhatunk nekik feladatokat. Íme néhány ötlet egy témára.
Lila savanyúság készül a konyhában karácsonyra. Amolyan utolsó pillanatos gasztroajándéknak is jól jöhet.
Lila káposzta, cékla, lila hagyma, ecetesen.
Izgalmas megfigyelni a zöldségeink mintázatát is:
Mindegyik zöldségből leesik egy-egy kisebb darabka. Ezt máris használhatják a kis felfedezők.
Tippeltessük meg a gyerekeket, melyik zöldségnek fog jobban a leve? Papíron, és a kezünkön.
Máris lehet papírra nyomdázni a zöldséggel, és egy másik papírra rajzolni tetszőleges rajzot.
Izgalmas rajzok születhetnek káposzta szelettel, cékla darabkával.
A kezünkön mindenképpen a cékla hagy erősebb nyomot. A lila káposzta inkább kékesre festi a bőrünket, a cékla bíbor színűre.
Legkevésbé hagy nyomot a hagyma, inkább szagával jelöli meg a vele érintkező bőrfelületet.
Jó alkalom megnevezni az ezekhez a színekhez tartozó jelzőket. Padlizsán lila, bíbor, célka piros, hamvas kék, mélyvörös.
A recept szerint, sót, ecetet, cukrot öntünk a zöldségekre.
Hívjuk fel a figyelmet, hogy az ecet hatására lassan összeérnek, egységesednek a színek.
Ez a három zöldség pH indikátorként viselkedik, és az ecetsav hatására rószaszínűvé változnak.
Meséljük el a gyerekeknek közben a kedvelt Mátyás királyról szóló mesét, melyben Gergő juhászt akarták megtréfálni, és azzal a felkiáltással mégiscsak Gergő juhász járt túl az urak eszén, hogy „eb, aki a kanalát meg nem eszi”. Mondjuk a gyerekeknek, hogy „eb, aki a festőszerszámját meg nem eszi”. Talán így még a legádázabb zöldség fintorgót is rá lehet venni egy harapásra a pompás színű zöldségekből.
Íme néhány további lila kísérlet - lila étel
A recept a lila savanyúsághoz: Lila vitaminbomba
Hozzávalók: • 1 kg lilakáposzta • 1 kg lilahagyma • 1 kg nyers cékla • 35 dkg cukor • 4 dkg só • 3 dl 10 százalékos ecet • egy késhegynyi nátrium benzoát
A káposztát legyaluljuk, a céklát csíkozzuk. a hagymát karikára vágjuk. Ráöntjük a sót, cukrot, ecetet, tartósítószert. Hagyjuk állni 24 órát, néha átkeverjük. Aki szereti tegyen bele tormát, köménymagot. Jócskán ereszt levet, így nem kell vizet önteni hozzá.
1 nap után, üvegekbe tesszük, felöntjük a levével. Lezárjuk, hűvös helyre tesszük.
Jó étvágyat, jó egészséget hozzá!
Fontos, hogy a téli szürkeségben rávegyük a gyerekeket, hogy "együnk színeket"!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!