Kis kísérletezők foglalkozás
2015. január 26. írta: Alkotó Részecskék

Kis kísérletezők foglalkozás

 

A projekt alapötlete onnan ered, hogy a gyermekek ebben az életkorban (6-10 éves korig) még kíváncsiak, tudnak és mernek is kérdezni. Jobb esetben van egy türelmes felnőtt mellettük, aki válaszol nekik, de valljuk be őszintén, kinek van erre ideje manapság?

Oktatási rendszerünk szerint míg ezekre a kérdésekre tudományos választ kapnak eltelik 5-6 év, sajnos ekkorra elvesztik a naiv rácsodálkozás képességét!

Az óvodai oktatás is leginkább az élő környezetünk csodáit tárja a kicsik elé.

A projekt által kínált kísérletek, u.n. konyhai kísérletek. Csak olyan anyagokat használunk, amik veszélytelenek, és minden átlagos konyhában megtalálhatóak.

A gyermekek nem szemlélődők ezeken a foglalkozásokon, hanem tevékenyek, és maguk is végrehajtják, megtapasztalják a feladatokat. A kísérletek úgy lettek összeválogatva, hogy ez a korosztály is sikerrel elvégezze.

Eközben azt is elsajátítják, hogy a mik a szabályok egy „laboratóriumban” (pl. nincs kóstolgatás).

Ezek a kísérletek az alapösszefüggésekre vezetnek rá, és nem bonyolult, ámde látványos „varázslatokkal” kápráztatnak. Minden elvégzett feladatra pontos, de a kisebb gyermek számára is érthető magyarázatot kapnak. Ezeket minden esetben rajzos, vagy mozgásos feladattal tesszük értelmezhetőbbé.

Ízelítő a programból: "Várostromló vízkatonák", "Ha nem látom, nincs?", "Tudományos salátaöntet"

Egy csoport létszáma: max. 6 fő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr337110929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása