Csúszásmentesítő kísérlet
2017. január 20. írta: Alkotó Részecskék

Csúszásmentesítő kísérlet

Napok óta küzdünk a leesett hóból képződött jéggel a ház körül. Sajnos a ház előtti járdán sem sikerült teljesen feltörni az összetömörödött havat.

Arról beszélgetünk a gyerekekkel, hogy mit lehetne tenni. Tapasztalják, hogy sokan felszórják a jeget a gyalogúton. De mivel?

csusz.jpg

Sóval, hamuval, homokkal, apró kaviccsal. Sajnos a só károsítja a növényeket, így ez a megoldás nem igazán tetszik nekünk.

Kísérletezzünk mi lehet a megoldás. Mi közelíti meg a só hatékonyságát.

4 tálkába jeget tettünk. Leszórtuk homokkal, hamuval, durva szemű sóval, és finom sóval az összehasonlítás kedvéért. Figyeltük mi történik.

csusz1.jpg

Egyértelműen a leghatékonyabb a durvaszemcsés só lenne. De őt a környezet védelme érdekében kizártuk.

A második befutó a hamu lett. A hamuban van valamennyi só, sok más a növények számára hasznosítható anyaggal együtt ( foszfort, kálium, egyéb nyomelemek – magnézium, bór, vas).

A harmadik a finom szemcsés só lett.

A homokról megállapítottuk, hogy csak a csúszásmentesítésben segít, a jég olvadását nem gyorsítja. Ő lett a negyedik helyezett.

csusz3.jpg

A végkövetkeztetésünk, hogy a hamu lehet a jó megoldás. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy -5 fok alatt nem sokat olvaszt a járda jegén, de legalább környezetbarát, és az elcsúszást is gátolja :-)

 

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3212140671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása