Miért hideg a jég?
2023. február 14. írta: Alkotó Részecskék

Miért hideg a jég?

A napokban az éjszakai fagyok miatt sokszor beszélgetünk a gyerekekkel a jégről. Imádják a havat is, a jégcsapokat is kézbe fogni, miközben persze nyafognak, hogy hideg. Ahogy szorongatjuk a jég elkezd olvadni.

icka1.jpg

De miért is hideg a jég?  Hogyan értelmezhetjük ezt a jelenséget kisebb gyerekekkel?

Adjunk nekik  egyszerű magyarázatot!

Azért hideg, mert a kezünk meleg. A kezünk hőmérséklete 36.5 fok körül van,  a jég 0 Celsius fokos.

icka2.jpg

A természet mindig arra törekszik, hogy egyensúlyban legyen, azaz a két hőmérséklet előbb-utóbb egyforma legyen. Az egyik elkezd lehűlni, a másik felmelegszik.  Tudományosan úgy mondjuk, hogy a jég hőt von el a bőrünktől, azaz lehűti – tehát hideget érzünk.

Ebben a folyamatban a jég eléri az olvadás pontját, és elkezd csöpögni, azaz víz lesz belőle.

icka4.jpg

Ilyen egyszerű.

További jeges kísérletekért kattints a képre!

icka3.jpg

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3518049318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása