Víz világnapja 2017 - projekt - második rész
2017. március 22. írta: Alkotó Részecskék

Víz világnapja 2017 - projekt - második rész

A gyerekekkel a délutáni foglakozáson beszélgettünk a víz világnapjáról is.

vv176.jpg

Mivel a fő téma a láncreakció volt, azon gondolkodtunk, hogy a természetben a milyen a gyerekek által is értelmezhető folyamat lehet láncreakció.

Lemodelleztük, hogy ha egy kis patakba szennyező anyag kerül, akkor az bejut egy folyóba, onnan a mederből átszivárog a környező talajba, majd a növényekbe, állatokba, akár mi emberek is elfogyaszthatjuk a mérgező anyagot.

vv175.jpg

2 palackban volt csak szennyezett víz (szörp, és mosogatószer). A többi "patak" érintetlen volt.

A hegyekből lefutó víz -  jelen kísérletben egy műanyag lap volt a magaslat - ahogy leér a völgyekbe - itt egy nagy műanyag doboz, beszivárog a medret övező földekbe. A föld területet itt szivacsokkal modelleztük. A szivacsok a folyadékkal együtt a "mérgező anyagot" is magukba szívták.

Beszélgettünk arról, hogy mondjuk a hegyekből nagyon messzire el tud jutni egy olyan anyag, ami sok-sok kárt tud okozni.

Ezért fontos az ivóvíz vevő helyeknél a vízgyűjtő területek védelme is. pl. Ahonnan a patakok folyók szállítják a vizet, vagy ahol a földalatti rétegekből nyerik az ivóvizet, a felette fekvő területek tisztaságának biztosítása.

vv177.jpg

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr9212362535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása