Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Linzer kísérlet

2016. június 02. - Alkotó Részecskék

Általában cukormázas, lekváros, csokoládés linzereket készítünk.

De miért ne próbálnánk ki új dolgokat.

Most többféle dologgal kísérleteztünk (volt ami a magyar konyhában nem megszokott).

lin8.jpg

Megsütöttem a linzer lapokat, és utána kerültek rá a kiválasztott anyagok.

Az elsőre csoki darabkákat tettünk még forrón.

A tojás szétválasztása mindig jó móka. Ha nem megy elsőre engedjük a gyerekeknek az ujjaik közt átszűrni.

A fehérjét némi porcukorral felvertük.Ez került a másodikra.

A sárgáját jól összekevertük. Rákentük a harmadikra, és megszórtuk cukorral.

A következő sárgájást mandulaforgáccsal hintettük.

Pillecukrot tettünk az ötödikre.

Volt egy szabadon választott - leginkább vegyes - tojáshabos pillecukros :-)

lin5.jpg

Tippeljük meg mivel mi fog történni!

A végén megállapítottuk, hogy a csokit már nem kellett újra betenni a sütőbe, mert a tészta saját hőjétől megolvadt.

A pillecukor, a tojás sárgája, és a tojáshab megbarnult. A benne lévő cukor karamellizálódik, és fehérje elindul a szenesedés felé - némi túlzással.

Azt is észrevettük, hogy amíg a tojáshab térfogata kicsit megnőtt, megemelkedett, addig a pillecukor inkább elfolyósodott - a nagyobb cukor tartalmának köszönhetően.

Jó alkalom az ilyen kísérletezés, hogy a különböző anyagoknál a hasonlóságokat és különbségeket is megbeszéljük. Például, hogy a pillecukor ugyanúgy tele van levegő buborékokkal, mint a tojáshab.

Azt is megállapítottuk, hogy míg a csokinak elég volt a tészta maradék hője, addig a tojáshabnak, és pillecukornak az átalakuláshoz a sütő grill fokozata (viszonylag magas hőfok kellett).

lin7.jpg

Beszélgessünk a gyerekekkel, hagyjuk őket találgatni, kísérletezni, és egy esős napon kicsit több édességgel kényeztetni magu(n)kat.

Tipp: a tésztába kerüljön kevesebb cukor ez esetben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr868773238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.