Krumpli ozmózis
2017. május 24. írta: Alkotó Részecskék

Krumpli ozmózis

A felsőseimmel krumplis kísérleteket csináltunk.

Egy látványos feladattal bizonyítottuk, hogy a sónak milyen ereje van, nem mellesleg megismerkedtünk az ozmózissal is.

Egy burgonyát félbe vágtunk. Kivájtuk a közepüket.

krump1.jpg

Az egyik félbe sót szórtunk, másik maradt üresen. Beleállítottuk a zöldség darabokat egy tálka vízbe.

1-2 óra után szépen lehetett látni, hogy a sós üregben víz gyűlt össze. A sótlan fél maradt "szárazon".

krump2.jpg

A só elvonta a vizet a lyukat körülvevő sejtekből. A kiszáradt sejtek elvonták a mellettük levőktől a nedvességet, míg el nem ért a vízelvonós hullám a krumpli héjáig, A tálkában lévő folyadékból pótolták a nedvességet a szomjas sejtek.

krump3.jpg

Így működik a növényekben az ozmózis.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr5712525147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása