Adventi ügyeskedős mese 2021 - December 19. A nyomozás
2021. december 19. írta: Alkotó Részecskék

Adventi ügyeskedős mese 2021 - December 19. A nyomozás

Családi barkácsolós, kísérletezős mese

A Tudáscseppek bolttal közösen tudományos meséket készítünk. Ezúttal a  decemberi várakozást szeretnénk izgalmasabbá tenni egy mesefüzérrel. Minden napra egy kis történet, egy kis barkácsolni való, egy kísérletet. Velünk tartotok?

 A mese előző részeit itt találod Adventi mese 2021

Eszti és Domi nagyon szerencsések, mert élnek dédszüleik. A gyerekek szeretik hallgatni, ahogy a gyerekkorukról mesélnek.  Figyelitek-e már az angyalkákat, - kérdezte dédimama a legutóbbi látogatásukkor. Ilyenkor már köztünk suhannak, és a figyelek, hogy melyik gyerek jó, s melyik rossz – halkította le a szavát a Dédi.

A gyerekek persze nem hisznek neki.

A napokban azonban különös dologra figyeltek fel. Néha az ablak előtt a függöny meglibben, majd újra mozdulatlanná válik egy ideig.

adv2157.jpg

A gyerekek összenéznek – lehet, hogy egy angyalka suhant át épp a szobán? Már épp elfelejtik a dolgot, mikor a függöny újra mozdul. Különös – mondja Domi, ijesztő kicsit – teszi hozzá Eszti. Egymásra néznek, és már veszik a kabátjukat, és csöngetnek Kázmér bácsinál. Kázmér bácsi valóban az angyalkák, vagy van tudományos magyarázat? – kérdezi Domi?

Nyomozzunk –mondja Kázmér Bácsi, és már teszi is fel detektív módjára a kérdéseit.

Milyen függönyről van szó? Átlátszó, vagy sötétítő – azaz könnyű vagy nehéz?

Jól záródik az ablak? Van-e fűtőtest az ablak alatt?

Járt-e arra valaki? Folyamatosan mozog, vagy csak egyszer-egyszer?

A gyerekek leírják egy papírra válaszokat.

  • könnyű,
  •  tüllfüggöny,
  • radiátor van az ablak alatt,
  • az ablak új, biztosan jól zár,
  • csak néha libben a függöny

Hm – mondja Kázmér bácsi.

A fűtés a lakásban szakaszosan működik, azaz nem mindig meleg a radiátor, ha megfigyelitek. Mikor felfűti a kazán a fűtőtesteket, akkor az felmelegíti a levegőt maga körül. A meleg levegő kitágul, könnyebb lesz, mint a környezete, és felfelé indul. Amint ez az emelkedés megkezdődik a függöny elkezd lebegni. Ez a tudományos magyarázat erre a jelenségre, de mindazonáltal az adventi időszakban még egy nyugalmazott fizikus sem vetheti el annak lehetőségét, hogy nem épp valami varázslatos dolog történik – fejezi be a magyarázatot Kázmér bácsi hamiskás mosollyal. Így-így- teszi hozzá Nelli néni.

Folytatjuk ...

Készítsetek libbenő pillangókat, a kísérlet a fentiek magyarázatán alapuló jelenséget rejt.

tp2_1.jpg

További meleg levegős kísérletet itt találtok.

A tavalyi tudományos adventi naptár kísérleteit itt találjátok

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Közös tudományos programjainkról itt olvashattok.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8216785148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása