Jaunári feltöltő ételek
2022. január 21. írta: Alkotó Részecskék

Jaunári feltöltő ételek

Szakicska Gasztroklub receptek január

Imádunk a Lányokkal új recepteket kipróbálni a Szakicska házban. Ez a szenvedélyünk hívta életre a Szakicska Gasztroklubot, hogy másokkal együtt süssünk-főzzünk, kóstoljunk.

Januári eseményünk a csírák, a granolák, és a smoothie-k körül forog. Fel kell töltsük a készleteinket.

A csírákról már írtam korábban, hiszen nem ördöngősség a konyhában friss energiadús apró növényeket termeszteni.

gra2.jpg

Érdemes olyan magokkal kezdeni, aminek 2-3-4 nap a csírázási ideje: retek, lencse pl., így nem lesz ideje bepenészedni, ami a kezdők egyik "kedvelvevős" hibája lehet.

A granolákat azok is megkedvelhetik, akik nem szeretnének cukros müzliket fogyasztani. Ennek a ropogós reggelizős finomságnak az édességét a zabpehelyre karamellizálódott méz, vagy almaszósz adja, a roppanósságát a leheletnyi finom olaj biztosítja.

gra1.jpg

Íme két granola recept:

Ropogós granola olajjal

 Hozzávalók

 2 bögre (2,5 dl-es) zabpehely

1 bögre dióféle, és magvak vegyesen

2,5 dkg kakaó

Tetszés szerint őrölt gyömbér, 2 tk őrölt fahéj

½ csésze méz

1/4 bögre olaj (napraforgó, vagy olivaolaj)

½ tk. Só

2 evőkanál kókuszreszelék ( el is hagyható)

Az alkotórészeket alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. 180 fokon

20-25 percig folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ha kész keverhetünk hozzá aszalt gyümölcs kockákat vagy mazsolát, vörös áfonyát.  Légmentesen lezárva tároljuk.

 

Granola almaszósszal

 Hozzávalók

 40 dkg zabpehely

17 dkg napraforgómag

10 dkg szezámmag

2dl almaszósz

2,5 dkg kakaó

Tetszés szerint őrölt gyömbér, 2 tk őrölt fahéj

½ dl méz

20 dkg földimogyoró

2 ek. olaj (napraforgó, vagy olivaolaj)

½ tk. Só

 Az alkotórészeket alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. 180 fokon

30-40 percig folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Nem lesz olyan ropogós, mint az almaszósz nélküli változat. Légmentesen lezárva tároljuk.

 

Jamie Oliver receptje alapján granolapor reggelire

Hozzávalók 

25 dkg zabpehely

6,5 dkg dióféle (mogyoró, dió, pekándió, földimogyoró) akár vegyesen is

2,5 dkg a magvakból (szezámmag, napraforgómag, lenmag, chiamag, mák, tökmag)

1 teáskanál kakaó

1 teáskanál őrölt kávé

 Pirítsuk meg röviden a zabpelyhet egy száraz serpenyőben.

Ha kihűlt egy kicsit tegyük késes robotgépbe az összes hozzávalóval, és pulzálva készítsünk belőle port. Légmentesen lezárva tároljuk.

 Keverjük joghurtba, vagy smoothie-ba és dobjuk fel a reggelinket!

Zöld smoothie - k

gra3.jpg

 A smoothie számomra egy izgalmas terület. A gyümölcsös változatokat szerintem mindenki a saját ízlése szerint kombinálja. De a zöld leveles változat, számomra már egy veszélyesebb terület. Azt ajánlom a kezdőknek, hogy először valami óvatosabb verziót próbáljanak ki, és utána kísérletezzenek bátrabban.

Elfogadható zöld smoothie

1 nagy alma

1 db kivi

2 púpos evőkanál bébispenót

1 fél citrom leve

Daraboljuk fel, turmixoljuk le, egészségünkre!

 

Banános zöld smoothie

1 darab banán

1 kis marék madársaláta

4 cm kígyóuborka (2 vastag karika)

1 narancs leve

1 teáskanál méz

Daraboljuk fel, turmixoljuk le, egészségünkre!

 

A Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516820260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása