Szeretem azokat a recepteket, amit gyerekekkel is el lehet készíteni, miközben felhívhatjuk a figyelmüket 1-2 tudományos jelenségre is.
Ez a joghurt kence is épp ilyen. Egyszerű, de kísérletezésre csábít több szempontból is.
Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy szerintük mennyi víz van a tejben? Mennyi víz van a joghurtban? Tippeljük meg együtt, hogy az általunk választott joghurt mennyiségben kb. hány ml víz van.
Vegyünk, vagy készítsünk magunk joghurtot, és tegyük bele egy vászon kendőbe, vagy egy tiszta textil pelenkába. Tegyünk alá mérőedényt. Akasszuk fel és hagyjuk csepegni, legalább 24 órán át.
Vizsgáljuk meg az idő leteltével, hogy milyen változást észlelünk.
A vászonban egy sűrű krémsajt állagú finomság van. A mérő edényben jelentős mennyiségű folyadékot szemlélhetünk meg. Hívjuk fel a figyelmet, hogy a kicsöpögött savó 99 %-a víz.
A továbbiakban sózzuk meg a kencénket, hosszabb lesz az eltarthatósága is (sózva 4-5 nap biztosan).
Fűszerezhetjük frissen kibújt zöldfűszerekkel is.
Húsvétra a sonka és tojás a mellé különleges finomság lesz.
Esetleg kipróbálhatod a pácolt olajbogyót, és a pácolt a sajtot is.
További húsvéti kísérleteinket a képre (is) kattintva elérheted.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!