Oldatnyomozósdi evőkanállal
2015. április 15. írta: Alkotó Részecskék

Oldatnyomozósdi evőkanállal

Ez a kísérlet az igazi vegyész munka – a vegyelemzés – gyerek változata.

Nyomozás, találgatás, és látványos bizonyítás.

sooldatdupla.jpg

Szükséges eszközök:

1 db teamécses

1db fém evőkanál

gyufa

kristálycukor, só

Készítsünk elő cukor és sóoldatot – még gyermekek nélkül.

sooldat1.jpg

1 dl meleg vízhez keverjünk 1-1 evőkanál sót, és cukrot. A két különböző oldatot tegyük 2 különböző alakú befőttes üvegbe. Ellenőrizzük, hogy lehetőleg minden szilárd anyag feloldódjon.

A kísérlet kezdetekor tegyük a két üveget a gyermekek elé, és kérdezzük meg, hogy hogyan állapítanák meg, hogy melyik üvegben van a só-, melyikben a cukoroldat! Természetesen a kóstolás kizárva!

Engedjük Őket találgatni, és választani egy folyadékot, melyből tegyünk keveset egy evőkanálba. Engedjük a gyermekeknek, hogy a kanalat tartsák egy teamécses lángjába. Hívjuk fel a figyelmüket, hogy ha túl közel ér a kanál a kanóchoz a gyertya elalszik, ha túl távol van az evőeszközünk a lángtól, nem ad elég meleget a kísérletünkhöz.

Figyeljük meg mi történik!

Ehhez a kísérlethez türelem kell.

A cukor oldat esetén először apró, majd egyre nagyobb buborékok jelennek meg. Ha tovább folytatjuk a melegítést, az anyag elkezd illatozni – kérdezzük meg a gyermeket, hogy ismerős-e az illat!

Majd megváltozik a folyadék színe. Sárgás, majd egyre mélyebb barna színt észlelhetünk.

A sóoldat esetén is a folyadékban először apró, majd egyre nagyobb buborékok jelennek meg. Amint a víz párologni kezd rögtön fehér kristályok válnak ki a kanálon.

Mikor az összes víz gőzzé vált visszamarad a kanálban a só.

Figyelem! Mindenképpen magyarázzuk el, hogy a fém felforrósodik.

A kanálban keletkező forró karamellt megérinteni tilos, mert az ujjunkra ragad, és komoly égési sérülést okoz!

Magyarázat:

Hívjuk fel a figyelmet, hogy a két anyag melegítés hatására másképp viselkedik, ezt használjuk ki, hogy megállapítsuk, hogy melyik üvegben milyen oldat van.

A kémiában nagyon sokszor támaszkodunk az anyagok eltérő tulajdonságaira, hogy azonosítsunk oldatokat, vegyületeket.

A sós oldat hevítésekor visszakristályosodik a só a víz elpárolgásakor, hiszen a só megolvasztásához magasabb hőmérsékletre lenne szükség. Ezért elég hamar megállapítható, hogy melyik a sóoldat.

A cukor oldat melegítésével a víz párolog el először, egyre töményebb cukorszirupot hozva létre. A lassan kipukkanó buborékok is azt mutatják, hogy egy sűrű anyag keletkezett. További melegítés hatására elindul a karamellizáció. Az illat is erre utal. A folyamatban a konyhából már sokak számára ismerős karamell keletkezik.

Tipp: nézzük meg a kanál alját is, hiszen ez is izgatni fogja Őket. Beszéljünk róla, hogy minél közelebb kerül a lánghoz a kanál, annál kormosabb lesz a felület. Ha kevés a levegő az égés során, akkor keletkezik a korom.

sooldatkorom.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr457370300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása