A kényes búvár
2015. május 19. írta: Alkotó Részecskék

A kényes búvár

Egy napon a fiam egyik szörnyecskéje elénk állt, hogy Ő bizony megnézné a víz alatti világot, de vizes nem szeretne lenni. Na, de búvárruhát ne adjunk rá, mert arra allergiás.Tanakodtunk, hogy oldhatnánk meg ezt a nehéz feladatot.

kuka1.jpg

Szükséges anyagok:

1 db nagy átlátszó üveg tál, félig vízzel töltve

1 db üres pohár

1 db szörny, vagy gumimaci

1 db teamécses alumínium háza

1 csipet vatta

Kivitelezés:

Próbálgassuk, hogy a poharat szájával lefelé tartva teljesen függőlegesen nyomjuk le a víz alá, mi történik. Mi van akkor, ha a poharat ferdén engedjük be a vízbe?

Tegyük a víz felszínére a teamécses tartóját, ültessük bele a szörnyecskét vagy aki merülni akar, és engedjük rá egyenesen tartva az „üres” poharat.

kuka2.jpg

Mit kell észlelni?

A ferdén tartott pohár alól kiszökik a levegő. A függőlegesen engedett pohár alatt ott marad.

A figurát le tudtuk süllyeszteni a vízfelszín alá, anélkül, hogy vizes lett volna.

Magyarázat:

Ha az üres poharat, teljesen egyenesen, nyomjuk be a víz alá, akkor a benne lévő levegő nem tud kiszökni, mint a ferdén tartott helyzetnél láttuk. Azaz, ha a levegő nem tud kijönni, akkor a víz nem is tud bemenni. Így a teamécsesben utazó figura teljesen szárazon a levegő védelmében jutott le a víz alá.

Tudományosan fogalmazva: Azt a helyet, ahol már egy anyag található nem tudja egy másik elfoglalni, azaz egy helyen egyszerre csak egy anyag tartózkodhat.

kuka5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr377472204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása