A minket körülvevő anyagok vizsgálatakor érdemes a konyhában is alaposan körülnézni.
A kelt tésztát azoknak is ajánlom kisebbekkel megvizsgálni, akik igazán nem járatosak ebben a témában, mert a gyerekek addig fogják gyömöszölni, míg a világ legtökéletesebb pizzája, kenyere nem lesz belőle.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, kb 3-4 dl langyos víz, esetleg 2-3 evőkanál olívaolaj
Keverjük össze víz nélkül az összes hozzávalót egy nagy tálban, majd kezdjük el hozzáadagolni a vizet. Jól gyúrható, nem túl kemény tésztát kell kapnunk. Először ragacsos, de lassan összeáll, ne adjátok fel! Addig kell gyúrni, míg az edény faláról, és a kezünkről is leszedi a tészta gombóc a ragacsot.
Tipp: Ha olyan gyerekkel dolgozunk, aki nem szereti a ragacsos dolgokat, annak gyúrjuk elő a tésztát.
A kelt tészta olyan, hogy szabad - sőt kell, sokáig gyömkörészni, püfölni, asztalhoz csapkodni. Ellentétben a linzer tésztával, amit épp csak össze kell állítani - és teljesen más állaga is van - érdemes ezt is kipróbálni.
Engedjük a gyerekeket gyurmázni. Érezzék meg, hogy a száraz anyagokat összegyúrva, mennyire más állagú késztermék keletkezett. Ha mindenki elfáradt, és ahogy az én Nagymamám mondta - a tészta "fokhagymaszagú" lett, takarjuk le, és hagyjuk pihenni.
Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy most az élesztő elkezd dolgozni, felfújja a tésztát miközben gáz fejlődik.
Hagyjuk legalább 30 percet, 1 órát pihenni, és nézzük meg, milyen szépen kétszeresére dagadt a tésztánk.
Tegyük egy sütőpapírra, és engedjük a gyerekeknek kézzel szétlapogatni - kinyújtani.
Lehet belőle tepsiben sült focaccia vagy szabhatunk belőle rudakat, és megszórhatjuk sajttal, de persze készülhet belőle házi pizza is.
200 C fokon sütjük, míg aranybarna lesz!
Jó gyúrkászolást!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!