Kelt tészta - anyag vizsgálat
2015. szeptember 01. írta: Alkotó Részecskék

Kelt tészta - anyag vizsgálat

A minket körülvevő anyagok vizsgálatakor érdemes a konyhában is alaposan körülnézni.

A kelt tésztát azoknak is ajánlom kisebbekkel megvizsgálni, akik igazán nem járatosak ebben a témában, mert a gyerekek addig fogják gyömöszölni, míg a világ legtökéletesebb pizzája, kenyere nem lesz belőle.

kelt1.jpg

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, kb 3-4 dl langyos víz, esetleg 2-3 evőkanál olívaolaj 

Keverjük össze víz nélkül az összes hozzávalót egy nagy tálban, majd kezdjük el hozzáadagolni a vizet. Jól gyúrható, nem túl kemény tésztát kell kapnunk.  Először ragacsos, de lassan összeáll, ne adjátok fel! Addig kell gyúrni, míg az edény faláról, és a kezünkről is leszedi a tészta gombóc a ragacsot.

Tipp: Ha olyan gyerekkel dolgozunk, aki nem szereti a ragacsos dolgokat, annak gyúrjuk elő a tésztát.

A kelt tészta olyan, hogy szabad - sőt kell, sokáig gyömkörészni, püfölni, asztalhoz csapkodni. Ellentétben a linzer tésztával, amit épp csak össze kell állítani - és teljesen más állaga is van - érdemes ezt is kipróbálni.

Engedjük a gyerekeket gyurmázni. Érezzék meg, hogy a száraz anyagokat összegyúrva, mennyire más állagú késztermék keletkezett. Ha mindenki elfáradt, és ahogy az én Nagymamám mondta - a tészta "fokhagymaszagú" lett, takarjuk le, és hagyjuk pihenni.

Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy most az élesztő elkezd dolgozni, felfújja a tésztát miközben gáz fejlődik.

Hagyjuk legalább 30 percet, 1 órát pihenni, és nézzük meg, milyen szépen kétszeresére dagadt a tésztánk.

Tegyük egy sütőpapírra, és engedjük a gyerekeknek kézzel szétlapogatni - kinyújtani.

kelt2.jpg

Lehet belőle tepsiben sült focaccia vagy szabhatunk belőle rudakat, és megszórhatjuk sajttal, de persze készülhet belőle házi pizza is.

200 C fokon sütjük, míg aranybarna lesz!

Jó gyúrkászolást!

 

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr327751322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása