Apró szemű kék szőlőnk érik. Használjuk fel sokoldalúan. Legyen szőlőzselé is.
Hogyan lehet legegyszerűbben elválasztani a lét gépesítés nélkül a magtól és a héjtól?
A gyerekek már kórusban mondják: jajj, ez egyszerű fizika!
Figyeljük meg a szőlőzselés kísérlet lépéseinek fizikai jelenségeit egyenként:
Tegyük egy fazékba a leszemezett gyümölcsöt, és kezdjük el melegíteni anélkül, hogy összetörnénk.
Közben mutassuk meg a gyermekeknek, hogy egy szemből kinyomva a húsát, zöldes-sárga levet ad.
Figyeljük a hevített bogyókat. Lassan a hő hatására kipukkadnak, és piros színű levet eresztenek.
Ahogy nő a hőmérséklet a szemekben, nő a nyomás is, ezért reped meg a héj, hiszen a gőz szétfeszíti.. A héjból a színanyag is távozik eközben. Ezért szép bordó lesz.
További melegítés hatására habképződés indul meg. A hab tele van buborékkal, és szépen a felszínre hozza a könnyű héjakat.
Egy szűrőkanállal szépen le is lehet szedni a tetejéről (persze nem maradéktalanul, de a kísérletben jól szemléltethető).
Ha leöntjük a levet óvatosan, láthatjuk, hogy a nehezebb magok a fazék aljára ülepedtek.
Ilyen egyszerűen szemléltethetjük, akár befőzés közben is, hogy milyen elveken alapulnak a kémiában-fizikában az elválasztási módszerek.
A nehezebb részek leülepednek az edény aljára, a könnyebbek úsznak a felszínen.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!