Kémia a csalamádéban
2015. október 12. írta: Alkotó Részecskék

Kémia a csalamádéban

Csalamádét készítünk, és beszélgetünk a gyerekekkel.

A sok termény ott tornyosul az asztalon. Mi van ezekben a zöldségekben?-kérdezősködöm.

Vitaminok,- mondják a gyerekek. Szín-,és illatanyagok (répa, hagyma).

Lé - sorolják tovább. csali1.jpg

Megegyezünk, hogy a zöldségekben található lé - víz. Mennyi víz található a káposztában, répában, hagymában?

Legyalulunk egy adagot, és megpróbáljuk kézzel kinyomkodni a levét. Nehezen megy.

Közben szeletelünk tovább, és jön a titkos hozzávaló, a só. Miért kell a só?

csali2.jpg

A só kivonja a vizet a zöldségekből. Erre hagyunk neki egy kis időt az alapos összeforgatás után.

Mennyi víz van a zöldségmixünkben? Találgatunk, aztán facsarunk.

Versenyezünk, ki tud több levet kicsavarni.

A gyerekek csodálkoznak, hogy ilyen nagy mennyiségű folyadék található a zöldségekben.

csali3.jpg

Megbeszéljük, hogy a sónak nagy a vízelvonó képessége, ezért is leszünk szomjasak, ha sok csipszet eszünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr947962428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása