A kovász-kísérlet próbája ma megtörtént. Biztos, ami biztos lepénykenyeret sütöttem belőle.
Kivettem reggel a szép apró buborékos masszából 10 dkg-nyit, és hozzáadtam 1 dl vizet, és 10 dkg lisztet. 5 órára meleg helyre tettem, míg újabb buborékok képződtek.
Ekkor hozzáadtam 30 dkg lisztet, 2 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót, és annyi langyos vizet, amivel jól gyúrható tésztát kaptam (még kb 1.5 dl-t).
1.5 órát hagytam kelni. Nem nőtt duplájára, de felfúvódott annyira, hogy lágy, levegős cipócskát kaptam.
A tésztából kenyérlepényeket sütöttem száraz serpenyőben.
Féltem, hogy egy kenyér talán tömör lenne. Nem éreztem még annyi erőt a kovászban.
A maradék masszát lezártam az üvegben, és betettem a hűtőbe. Utasítás szerint 2 nap múlva újra megetetem.