Kísérleteim

Alkotó Részecskék

BBQ kísérlet - ízegyensúly

2016. július 03. - Alkotó Részecskék

Tortilla chipshez készítettünk nyári alapanyagokkal BBQ szószt. A téli variáció jól sikerült, így felbátorodva új kombinációt alkottunk.

sumbbq2.jpg

Közben kísérleteztünk, hiszen a sok hozzávalónak abszolút eltérő íze van. Hogyan tudjuk a sós, savanyú, édes, csípős ízeket egyensúlyba hozni? Van benne cukor, balzsamecet, paradicsom, egy kis chili, só.

sumbbq1.jpg

Elkezdtük az alaprecept szerint adagolni a hozzávalókat. Kóstolgattunk. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ebben a szószban mennyiféle íz van, és ezeket a nyelvünk különféle részein érezhetjük. Próbáltunk egyfajta egyensúlyt létrehozni finom adagolással, hogy egyik íz se legyen domináns. Megbeszéltük, hogy ha túl savanyú, akkor édeset kell hozzá tenni, vagy fordítva.

Az elején azt is megtapasztaltuk, hogy ha nincs elég só benne, akkor nem igazán jönnek ki az ízek.

Nagyon izgalmas játék, hiszen mindenkinél kicsit máshol van az egyensúly. Ki melyik ízt szereti jobban.

Aztán előkerültek a tortilla chipsek, és újabb ízkombináció alakult ki.

A mostani recept:

2 ek. olajon megfonnyasztunk 1 nagy fej finomra aprított hagymát, 2 db kisebb cukkinit reszelve, és 2 gerezd fokhagymát.

Mikor üvegesre pirult, hozzáadtam 2 ek. piros fűszerpaprikát, 1 tk. mustárt, 2 evőkanál sűrített paradicsomot, 4 evőkanál barna cukrot, és 2 ek. worcester szószt. Sóztam, borsoztam. Beleöntöttem egy konzerv hámozott paradicsomot. Hagytam rotyogni jó 20 percet. Végül egy adag balzsamecettel állítottam be az édes és a savanyú ízeket. Botmixer adta meg a végső állagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr938863828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.