Zöldség gyümölcs kísérletek játszóházban alkotórészecskéire szedjük a zöldségeket, gyümölcsöket.
Keressük a savanyúságot okozó alapanyagot. Megbeszéljük, hogy a kémia nyelvén úgy mondjuk, hogy savak adják ezt az ízt.
Mutassuk be a következő kísérletet első lépésként:
Öntsünk 2-3 evőkanál ecetet egy pohárba, és adjunk hozzá 1 teáskanál sütőport. Beszéljük meg, hogy a sütőpor savas közegben pezsegni kezd, és gáz (széndioxid gáz) fejlődik. Ezt a jelenséget használjuk ki a termések vizsgálatánál is.
Vágjunk szeletekre különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és hintsünk rá kevés sütőport.
Ahol pezsgést tapasztalunk, ott bizony savat tartalmaznak a mintáink.
Érdemes sokféle zöldséget, gyümölcsöt az asztalra tenni, hátha kedvet kapnak a gyerekek a kóstolgatáshoz is!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!