Egyik kedvenc kísérletünk a liftező mazsolák.
Egy pohárba buborékos ásványvizet, vagy szódát öntünk. Minél frissebb, annál jobb.
Beledobunk 3 szem mazsolát. Közben megbeszélhetjük, hogy mi az a mazsola. Hogyan állítják elő.
Aztán figyeljük mi történik.
A mazsolák felületére kiülnek a buborékok, és lassan felemelik a kis aszalt szőlőszemet. Amint felemelkedtek, kipukkadnak a buborékok, a kis szem visszasüllyed, és a folyamat kezdődik elölről.
Vegyünk most egy kicsit nagyobb gyümölcsöt, szőlőt, meggyet, kisebb ringlót, és kérdezzük meg a gyerekeket, hogy szerintük azt is felemeli-e a buborékból készült úszógumi.
A nagyobb, sima felületű gyümölcs szemeken jól látszanak a nagy gázzal töltött gömbök, és pörögve emelik szintén a felszínre. Az is látványosabb, ahogyan pörögnek a gyümölcsök, és a levegővel érintkező részen megsemmisülnek az apró buborékok, és újra lesüllyed a gyümölcsünk.
Látványos, ámde egyszerű kísérlet.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!