Szoktatok otthon prézlit készíteni?
Egy kerti parti után megmaradt szeletelt kenyeret felvágtunk nagyobb csíkokra. Ez már jó móka volt a gyerekeknek. Közben beszélgettünk róla, hogy mi történik a száradáskor. Elveszíti a nedvességtartalmát (jó alkalom arra is, hogy átismételjük, hogy hogyan került bele).
Néhány nap múlva újra elővettük a témát, és darálni kezdtük a kenyeret.
Engedtem, hogy a befőttesüveget púposra töltsék.
Azt állítottam, hogy a hegycsúcs is bele fog férni az üvegbe.
Elég, ha elkezdjük megütögetni óvatosan az edény alját, és oldalát. Valóban, a többlet szépen belecsúszott a tartályba. Hogy lehet ez?
Ahogy beleöntjük a prézlit, a darabkák egymásra hullanak.
Vizsgáljuk meg nagyítóval. A "részecskék" nem egyforma nagyságúak, és alakúak. Ütögetéskor a szépen elrendeződnek, közelebb simulnak egymáshoz. Alkalmat ad arra is, hogy megfigyeljük, mi van a "részecskék" között. Ne fogadjuk el a semmi, és a lyuk válaszokat :-)
Tipp: Nem repülnek szét az apró darabkák daráláskor, ha a gép szájára egy nejlonzacskót rögzítünk.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!