Régóta nyaggatnak a gyerekek, hogy készítsünk gumicukrot, pillecukrot.
Találtam egy pillecukor receptet. Ki kell próbálni, nem tudtunk ellenállni.
Ezt követve elkészítettünk néhány adagot.
Az első porció nagyon ragacsos lett, szinte nem tudtuk kiszedni a kanalat a masszából. Rájöttünk, hogy 10 g zselatin van a zacskóban, a 8 g javasolt helyett.
Így a második adaghoz 2 evőkanál vízzel több került a elkeverésre a zselatinnal.
Így már jó levegősre tudtuk verni a krémet, és nem szilárdult meg rögtön a tálban.
Persze a gyerekek már folyékony állapotban meg tudták volna enni az egészet.
Összekevertünk 150 g cukrot, 1 e.k. mézet, 50 ml vizet, és felforraltuk. Aztán csendesebbre vettük a lángot, és még 8 percig kevergettük.
Addig 10 g zselatinhoz (ennyi volt a zacskóban) hozzáelegyítettünk 5 e.k. vizet. Jó sűrű zselés lett rögtön.
Ahogy letelt a 8 perc, és a cukor szirup besűrűsödött, hozzákevertünk egy keveset a zselatinhoz, kb. 1 percig.
Jó móka volt a gyerekeknek, hogy figyelhették az időt is.
Aztán hozzáöntöttük a maradék cukorszirupot, és további 6 percig vertük a mixer alacsony fokozatán.
Szépen kifehéredett a massza, és elkezdett sűrűsödni. Hogy ne legyen unalmas várni, megbeszéltük azt is, hogy mitől pille a pille. Azért kell olyan sokáig verni a "habot", hogy rengeteg apró levegő buborékot tudjon csapdába ejteni a cukor massza.
6 perc letelte után nagy fokozattal kevertük további 3-4 percig. Dagadt, sűrűsödött. Hullámokat vetett, "fonatok" keletkeztek benne.
Mikor elkezdett felmászni a habverőre a fehér nyami, sütőpapírral bélelt tálkába öntöttük, és hagytuk hűlni.
1 e.k. keményítő, és 1 e.k. porcukor keverékébe forgattuk meg a darabokra vágott pillecukrot. (ollóval a legkönnyebb vágni).
A bejegyzés gyerekek által készített fotókat tartalmaz.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!