Somlekvár
2017. augusztus 14. írta: Alkotó Részecskék

Somlekvár

Van egy húsos som bokor a kertünkben.

Minden évben elfeledkezem róla, és csak lehullik hasznosítatlanul - igaz ez az első nyár, hogy sok rubint vörös bogyó kínálja magát az ágakon. Igazi még nem jó, már nem jó gyümölcs - résen kell lenni.

som2.jpg

Létrára fel, szedem a termést. Egy idő után viszket a bőröm tőle, de ez sem tántorít vissza - idén lekvár lesz belőle.

som1.jpg

Persze alig 1 kilónyi mennyiséget szedek össze.

Nézegetem a recepteket - magozzuk ki, tegyük el nyersen, vagy forraljuk fel, és passzírozzuk át. Én ez utóbbi mellett döntök. Persze olyan kis mennyiség, hogy teszek mellé a hullott körtéből is kettőt, hogy semmi ne vesszen kárba.

Felforralom, egy kis vízzel, a kockázott körtével, majd átpasszírozom egy fém szűrőn.

Azt írják a receptek, hogy a tiszta hússal megegyező mennyiségű cukrot tegyük hozzá, és forraljuk fel, majd tegyük egy kis tartósítószer társaságában üvegekbe, és dunsztoljuk ki. Én csak fele mennyiségű cukrot tettem hozzá.

Minden esetre érdekes fanyar ízű lekvár készült. Szerintem egy sült hús mellé télidőben izgalmas lesz megbontani.

som3.jpg

4 aprócska üveg készült.

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr7512749004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása