Illat kísérlet
2018. szeptember 27. írta: Alkotó Részecskék

Illat kísérlet

A szárított levendulát rendezgettük, mikor a gyerekek megkérdezték, hogy tudunk-e ezzel is kísérletezni.

levi7.jpg

1, lépés: Leültünk az asztalhoz, és középre helyeztük óvatosan a levendula virágot tartalmazó tálkát, és mozdulatlanul szimatoltunk. Ki érzi meg először az illatot? Elég lassan  ért el hozzánk, és gyengén érződött.

2. lépés: Mindenki maradt a helyén, de egy valaki dörzsölni kezdte a lila virágokat. Így már sokkal hamarabb jelentkeztek a gyerekek, hogy orrukban  az illat.Kiszabadítottuk a sejtburokból az illatanyagot. Azaz egyre több illat részecske jutott a levegőbe.

3. lépés: szellőztetés

4. lépés: aroma lámpásba vizet tettünk, és ebbe helyeztük a virágokat. Melegíteni kezdtük. Ahogy forrósodott a víz, annál intenzívebbé vált az élmény.

Arról beszélgetünk közben, hogy a levegő részecskék mozgása során fel-felkapnak egy-egy illat részecskét, és szanaszét mozognak velük a szobában. A melegítés során a felszálló meleg levegő részecskéi energiát kapnak a hőtől, és gyorsabban kezdenek mozogni. Ezért lesz intenzívebb az illat is.

A levendula illat mellesleg szépen le is lazította a társaságot :-)

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314267365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása