Forgómozgás kísérlet 2 in 1
2019. október 17. írta: Alkotó Részecskék

Forgómozgás kísérlet 2 in 1

Dórival imádjuk a pörgetős játékokat. A forgómozgás témakörben tartott foglalkozásomon pörgettyű készítés volt a feladat.

Adott volt egy használt CD és egy üveggolyó - ebből alkottunk.

perg5.jpg

Fontosnak tartom, hogy a kísérletezés mellett a gyerekek megismerkedjenek a mérnöki szemlélettel, modellezéssel, tervezéssel, kivitelezéssel.

Arra gondoltunk, hogy fel tudjuk majd használni újra az alapanyagokat - gyurmaragasztót használtunk a rögzítésekhez. Ez abból a szempontból is praktikus volt, hogy folyamatosan lehetett tökéletesíteni a modellünket.

Az üveggolyót behelyeztük a CD alá és rögzítettük a lyukban a gyurmával.

perg2.jpg

Fogantyúkat szerkesztettünk a golyóra, hogy könnyebben lehessen megforgatni. Ehhez fogpiszkálót, szívószáldarabkát használtak a gyerekek.

perg1.jpg

Tovább fejlesztettük a pörgettyűnket, oly módon, hogy egy lapot vágtunk fehér papírból, és színes ábrákkal díszítettük.

perg6.jpg

perg3.jpg

Amennyiben sikerült jól megforgatni a CD-t, az ábrák összemosódtak. Ezzel létrehoztuk a második kísérletünket, egy optikai csalódást. A szemünk nem tudja követni ezt a gyors pörgő mozgást, és már nem tudja a rajz részleteit egymástól megkülönböztetni. Így az agyban már csak az összemosódott színek képe jelenik meg.

 

 

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3615229900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása