Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Forgómozgás kísérlet 2 in 1

2019. október 17. - Alkotó Részecskék

Dórival imádjuk a pörgetős játékokat. A forgómozgás témakörben tartott foglalkozásomon pörgettyű készítés volt a feladat.

Adott volt egy használt CD és egy üveggolyó - ebből alkottunk.

perg5.jpg

Fontosnak tartom, hogy a kísérletezés mellett a gyerekek megismerkedjenek a mérnöki szemlélettel, modellezéssel, tervezéssel, kivitelezéssel.

Arra gondoltunk, hogy fel tudjuk majd használni újra az alapanyagokat - gyurmaragasztót használtunk a rögzítésekhez. Ez abból a szempontból is praktikus volt, hogy folyamatosan lehetett tökéletesíteni a modellünket.

Az üveggolyót behelyeztük a CD alá és rögzítettük a lyukban a gyurmával.

perg2.jpg

Fogantyúkat szerkesztettünk a golyóra, hogy könnyebben lehessen megforgatni. Ehhez fogpiszkálót, szívószáldarabkát használtak a gyerekek.

perg1.jpg

Tovább fejlesztettük a pörgettyűnket, oly módon, hogy egy lapot vágtunk fehér papírból, és színes ábrákkal díszítettük.

perg6.jpg

perg3.jpg

Amennyiben sikerült jól megforgatni a CD-t, az ábrák összemosódtak. Ezzel létrehoztuk a második kísérletünket, egy optikai csalódást. A szemünk nem tudja követni ezt a gyors pörgő mozgást, és már nem tudja a rajz részleteit egymástól megkülönböztetni. Így az agyban már csak az összemosódott színek képe jelenik meg.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015229900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.