Kaptam egy fej lila káposztát. Szeretek a foglalkozásaimon kísérletezni vele.
Persze nagyon egészséges és olcsó ételeket lehet belőle készíteni.
Persze most is főzés közben kísérletezünk is.
Így a mostani poszt mottója egyben a Szakicska-ház mottója is: "Hagyomány és Tudomány".
A lila káposzta egy tradicionális zöldségféle, nagyon jól beleillik a "fenntartható életmód" témakörbe is, mikor a gyerekekkel beszélgetünk róla. Meg is vizsgáljuk a félbevágott fejet, mert olyan szép a mintázata. Ekkor előjön Fibonacci neve, aki matematikailag leírta a természetben található csigavonalak karakterisztikáját.
Magyarországon termeszthető, nem kell több ezer kilométerről hozatni a piacunkra. Télen van a szezonja, tehát éretten szedik le, tele van vitaminokkal.
Párolt káposztát készítettünk belőle, almával, hagymával (ezek is helyi, és szezonális áruk - így március végén), és most kivételesen vajas kovászos kenyérrel, sajttal ettük, mert a fenntartható fejlődés másik mottója, hogy iktassunk be a heti étrendünkbe húsmentes napokat.
Az almát, és hagymát megpirítjuk egy kis olajon.
Rádobjuk a lila káposztát, sót, borsot, 1-2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet.
Majd felöntjük 2 dl vízzel, és fedő alatt 1 órát pároljuk.
Na és persze míg párolódik a káposzta van idő kísérletezni is.
Kis forró vízbe dobtunk pár kajla levelet, és a leve remek pH indikátor
Ecettel, és szódabikarbónával ismertetjük össze, íme az eredmény
Ha még izgalmasabb ételre vágytok a lila káposzta segítségével, próbáljátok a húsvéti kék tükörtojást.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!