Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Lila étel lila kísérlet

Kísérlek gyerekeknek főzés közben

2020. március 25. - Alkotó Részecskék

Kaptam egy fej lila káposztát. Szeretek a foglalkozásaimon kísérletezni vele.

Persze nagyon egészséges és olcsó ételeket lehet belőle készíteni.

Persze most is főzés közben kísérletezünk is.

Így a mostani poszt mottója egyben a Szakicska-ház mottója is: "Hagyomány és Tudomány".

lkp3.jpg

A lila káposzta egy tradicionális zöldségféle, nagyon jól beleillik a "fenntartható életmód" témakörbe is, mikor a gyerekekkel beszélgetünk róla. Meg is vizsgáljuk a félbevágott fejet, mert olyan szép a mintázata. Ekkor előjön Fibonacci neve, aki matematikailag leírta a természetben található csigavonalak karakterisztikáját.

lila.jpg

Magyarországon termeszthető, nem kell több ezer kilométerről hozatni a piacunkra. Télen van a szezonja,  tehát éretten szedik le, tele van vitaminokkal.

Párolt káposztát készítettünk belőle, almával, hagymával (ezek is helyi, és szezonális áruk - így március végén), és most kivételesen vajas kovászos kenyérrel, sajttal ettük, mert a fenntartható fejlődés másik mottója, hogy iktassunk be a heti étrendünkbe húsmentes napokat.

Az almát, és hagymát megpirítjuk egy kis olajon.

lkp1.jpg

Rádobjuk a lila káposztát, sót, borsot, 1-2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet.

lkp2.jpg

Majd felöntjük 2 dl vízzel, és fedő alatt 1 órát pároljuk.

Na és persze míg párolódik a káposzta van idő kísérletezni is.

Kis forró vízbe dobtunk pár kajla levelet, és a leve remek pH indikátor

Ecettel, és szódabikarbónával ismertetjük össze, íme az eredmény

 

Ha még izgalmasabb ételre vágytok a lila káposzta segítségével, próbáljátok a húsvéti kék tükörtojást.

kektoj2_2.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr6015555352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.