Fibonacci a kertben
2020. április 27. írta: Alkotó Részecskék

Fibonacci a kertben

Szeretek a foglalkozásaimon a gyerekekkel kicsit bóklászni a természetben, jelen napokban csak a kertben. Azt gondolom, hogy Földünk védelme érdekében arra is meg kell tanítanunk a gyermekeket, hogy rácsodálkozzanak a környezetünkben lévő apró szépségekre, hiszen csak így tanulják meg tisztelni azt.

Mesebeli növényekkel lehet találkozni ilyenkor tavasszal.

 Szép példa erre, hogy egy manó család növekszik a szilva fa alatt.

fib6.jpg

Sokat mesélek a gyerekeknek, hogy a régi idők tudósait mennyi minden érdekelte. Mindenre (is) szerettek volna választ találni.

Ha találunk egy pitypangot, vagy egy kövirózsát fel tudjuk hívni a figyelmet arra is, hogy élt egy matematikus, aki felfigyelt a bizonyos növények és állatok mintáinak törvényszerűségeire, és megpróbálta modellezni a matematika nyelvén.

fib9.jpg

Ő Fibonacci.

fib1.jpg

A matematikai sor, amivel leírta minták törvényszerűségét a következő:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 … mindig az előző két szám összege adja a következőt.

A páfrány mikor kibújik a földből ugyan ezt a mintát követi.

fib5.jpg

A csigaházak is ilyen spirált alkotnak.

fib4.jpg

A számsor a következőképpen rajzolja a spirált:

fib10.jpg

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015644546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása