Hóember kihívás
2021. január 18. írta: Alkotó Részecskék

Hóember kihívás

Hóemberek napja

Egy kis játékot gondoltam ki a kísérletezős kedvű gyerekeknek a hóemberek napjára, január 18.-ára, hiszen alig várjuk már, hogy igazi nagy hó essen, és hóembert építhessünk.

hom4.jpg

Megbeszéltük,hogy ezen a napon kutatjuk, figyeljük, hogy mi minden emlékeztet minket az itthon található dolgok közül hóemberre. Milyen anyagokból építkezhetünk, miből alkothatjuk meg a mókás Olaf figura testvéreit.

Reggel épp 1-2 mm hó hullott, ebből csak egy mosolyra futotta.

hoarc.jpg

Kézenfekvő elővenni néhány hungarocell gömböt.

Először megpróbáltuk az asztalra fektetve létrehozni a figurát. A hungarocell tulajdonsága, hogy hamar feltöltődik elektromossággal, és az elektrosztatikus töltés miatt folyton a kezünkhöz tapadt, így nehezen maradtak a golyóbisok együtt. Többszöri próbálkozás után sikerült összeterelni őket.

sno1.jpg

Második feladat, hogy térben is helyezzük egymásra a gömböket anélkül, hogy ragasztanánk, vagy összetűznénk valamivel.

Lehetséges ez?

Az első gömböt egy trükkel stabilan megállítottuk az asztalon, úgy, hogy egy adag sót szórtunk a felületre,

és erre ültettük az alapot.

sno3.jpg

A következő golyó felrakásához is tettünk sót az első tetejére, de ez nem volt elegendő. Használjunk egy másik anyagot, ami jobban tapad. Elővettük a keményítőt.

sno4.jpg

Sajnos az előbb említett elektrosztatikus töltöttség miatt ez sem segített. Így bevetettünk egy másik kötőanyagot is, a vizet.

sno5.jpg

A víz és a keményítő néhány pillanat múlva összetapasztotta a két gömböt. Ez a ragacs nem alkot végérvényes kötést, így bármikor letörölhető a víz elpárolgása után a hungarocellről. Így ezt a kihívást sikeresnek ítéltük meg.

Ebédfőzés közben is találtunk hóembert, néhány karika fehér répa formájában.

sno2.jpg

Szerettünk volna még valami ehető hóembert is alkotni. Így uzsonnára is hóembereket építettünk, hófehér kókuszgolyókból.

Darált kekszet kevertünk össze krémsajttal, porcukorral, és kókusz reszelékbe forgattuk.

sno6.jpg

Elkészült az ehető hóember kihívás is.

Műhavat is készíthetünk: szódabikarbónából és borotvahabból, keményítőből, hogy szoba hóemberünk is legyen.

 

Ti milyen otthon található anyagokból készítenétek hóembert?

 

A Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr1716394676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása