Golyóstoll és a kézírás
2021. június 10. írta: Alkotó Részecskék

Golyóstoll és a kézírás

Június 10. a golyóstoll napja.

A gyerekekkel mikor kísérletezünk több oldalról is megvizsgáljuk az egyes jelenségeket.

A toll fejlődése nagyon izgalmas terület, hiszen a lúdtollat még folyamatosan kellett a tintába mártani.

Azon gondolkodunk a gyerekekkel, hogy egy olyan kis tartályt kellene létrehozni, amit be lehet építeni a tollba.  Majd a következő fejtörést az okozza, hogy hogy hogyan kellene megoldani, hogy a tinta ne folyjon ki szabadon a csőből. Legyen sűrűbb a tinta? Legyen a toll hegyében egy adagoló?

bipe1.jpg

Ezeket a fázisokat járta végig a múlt század közepén több magyar feltaláló is (Goy Andor, Kovács Sándor), de a világ mégis leginkább Bíró László nevére emlékszik.

A világ több országában mai napig használják a Biro-pen név valamelyik változatát.

Ha ezen a jeles napon szeretnénk a gyerekekkel játszani, talán nekünk felnőtteknek is izgalmas lehet, ha előveszünk többféle tollat, és írni kezdünk velük. Hiszen mindenkinek van kedvenc tolla.

Vizsgáljuk meg az írószerszámokat! Fedezzük fel a toll hegyében az aprócska golyót, ami lehetővé teszi a gördülékeny írást.

bipe2.jpg

Hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy hogyan befolyásolja az írásképet, ha vastagabb, vagy vékonyabb hegyű tollal írunk. De akár az is változtathat a betűinkön, hogy karcsúbb vagy vaskosabb-e a toll “teste”.

bipe3.jpg

Ha otthon körülnézünk, biztosan találunk zselés tollat, hagyományos golyóstollat, radírozható változatot.

Kísérletezzünk velünk!

 bipe4.jpg

Napjainkban a kézírás jelentősége lassan megkopik, hiszen folyamatosan ütjük a billentyűzetet, és sokszor nehezen megy az írás egy tollal. Pedig a kézírás, mint megannyi manuális tevékenység fitten tartja az agyat is.

Tisztelegjünk a magyar  feltalálók emléke előtt, hogy ezen a napon kézzel írunk egy levelet, vagy többféle tollal leírjuk a nevünket!

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716587188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása