Az adventi kísérletezős foglalkozásaink egyik sztárja a narancs.
Most épp egy jó kis ehető ajándék készül, finom narancslekvár.
Pucoljuk, csíkozzuk a héját - természetesen kezeletlen narancs héja kerül bele.
Első élet: Míg fő a lekvár, kísérletezünk a déligyümölcs héjával.
Kérem a gyerekeket, hogy dörzsöljék bele az ujjukba a külső narancs színű héjat. Tegyék le a darabot, és pár másodperc múlva tapogassák meg az ujjukat.
Mit éreznek? Vizes érzés? Vagy szinte el is tűnt? Elillant?
Kérem, hogy szagolják meg a bőrüket, hiszen ott hagyta a nyomát ez a különleges anyag. Ez a könnyen illanó folyadék a narancshéjban található illóolaj.
Második élet: Engedjük a gyerekeket, akár a kisebbeket is a számukra megfelelő késsel a héjakat darabolni.
Ha koszorúhoz használjuk, akkor szélesebbre, ha kandírozott héjhoz, akkor vékonyabb csíkokra.
Harmadik élet: Közben elkészül a lekvár is.
2 kg narancs húsa kockákra vágva
3 db kezeletlen narancs héja vékonyan felcsíkozva
1.2 kg cukor
A héjat és a narancsok húsát egy óráig főzzük lefedve annyi vízben, hogy épp ellepje. Utána hozzáadjuk a cukrot, és még egy 30 percig (vagy addig, míg kellő sűrűségű lesz) fedő nélkül főzzük, gyakran kevergetjük.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Töltsétek meg a lakást a narancs finom illatával, ami nem mellesleg még fertőtleníti is a levegőt.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!