Megfázás elleni teát főztem a hétvégén, és egy jó kis sűrűség vizsgálati kísérlet kerekedett belőle. Nagyon szép lett.
Kísérletezzetek vele!
Felforraltam a vizet. Maradt egy kis gyömbéres méz, ezt belezuttyantottam. Persze, ha ez még nincs kész, akkor lehet csak egy kis sima mézet tenni a forró vízbe (tudom nem illik a forró vízbe beletenni a mézet). Belelógattam a piros színű gyümölcsös teafiltert. A tetejére friss mentát, és zsálya levelet dobtam.
Aztán szépen kieresztette a levét a sok bogyós gyümölcs, és a gyönyörű réteges tea-koktélunk összeállt.
Kémia:
Sok mindenről beszélgethetünk a tea megivása közben a gyerekekkel:
Diffúzió: ahogy a szárított tea alapanyagokból kioldódnak a színezőanyagok, és aromák. Szinte szemmel láthatóan árad ki a festék, illat, íz keverék.
Sűrűség: a méz nyilvánvalóan sűrűbb, mint a víz, így leül a kancsó aljára. Középen helyezkedik el maga a színes tea, és a könnyű levelek - a legkisebb sűrűségűek a tetején lebegnek.
Tipp: Fogjunk egy karika citromot, és kérdezzünk rá, hogy az melyik rétegben fog megállapodni!
Jó kísérletezést, és jobbulást!