Kukoricában keményítő?
2015. szeptember 30. írta: Alkotó Részecskék

Kukoricában keményítő?

Ellenőriztük

Klasszikus kísérlet a burgonyából keményítőt előállítani.

Kísérletezős foglakozáson olvastatom a gyerekekkel, hogy a dobozon mi áll, miből készült ez a keményítő. Azt írják, hogy kukorica az alapanyag.

Így hát ellenőriztük majonézes kukorica készítéssel egybekötve, hogy tényleg adja-e a jellegzetes reakciót.

cornst1.jpg

szükséges eszközök: 2 tálka, főtt kukorica, betadin (jód), villa, keményítő

Törjük össze kicsit villával a kukoricát egy tálkában. Öntsünk rá vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni 10 percet - addig elkészül a majonézes finomság.

Tegyünk egy tálkába keményítőt, keverjük el vízzel. Adjunk hozzá 1-2 csepp betadint. A jód vöröses barna színe sötét lilára, feketére vált.

Most cseppentsünk 1-2 csepp betadint a kukoricára is. Szépen látszik, hogy a vízben kioldódott a keményítő, és mutatja a jellemző színreakciót. Itt is átvált a vörös sötét lilává.

cornst2.jpg

Igazi vegyészet a konyhában.

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr627869506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása