Klasszikus kísérlet a burgonyából keményítőt előállítani.
Kísérletezős foglakozáson olvastatom a gyerekekkel, hogy a dobozon mi áll, miből készült ez a keményítő. Azt írják, hogy kukorica az alapanyag.
Így hát ellenőriztük majonézes kukorica készítéssel egybekötve, hogy tényleg adja-e a jellegzetes reakciót.
szükséges eszközök: 2 tálka, főtt kukorica, betadin (jód), villa, keményítő
Törjük össze kicsit villával a kukoricát egy tálkában. Öntsünk rá vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni 10 percet - addig elkészül a majonézes finomság.
Tegyünk egy tálkába keményítőt, keverjük el vízzel. Adjunk hozzá 1-2 csepp betadint. A jód vöröses barna színe sötét lilára, feketére vált.
Most cseppentsünk 1-2 csepp betadint a kukoricára is. Szépen látszik, hogy a vízben kioldódott a keményítő, és mutatja a jellemző színreakciót. Itt is átvált a vörös sötét lilává.
Igazi vegyészet a konyhában.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!