Szappan pH házi indikátorral mérve
2016. május 13. írta: Alkotó Részecskék

Szappan pH házi indikátorral mérve

Letelt a saját készítésű szappanom érési ideje. (8 hét)

Ellenőrizni szeretném a pH-ját, hogy tényleg használható-e már.

ph1.jpg

A szappan főzésekor NaOH lúgot használunk, melynek az érési folyamat során át kell alakulnia szappanná.

Mivel én sem tartok itthon professzionális pH papírt, így a lila káposzta levét hívom segítségül. Nagyon jól használható - persze ha közelítő értékeket akarunk kapni. Hagyjuk ázni a felszeletelt káposztát egy kis vízben. Fél óra múlva enged annyi színanyagot, hogy használni lehessen.

ph2.jpg

3 héttel ezelőtt a szappanom még az erősen lúgos tartományban volt.

ph-szappan.jpg

8 hét után már megközelítette a semleges értéket.

ph3.jpg

Kíváncsi voltam, hogy milyen színt produkál a bolti szappan, amit épp használunk.

A saját készítésű, és a vásárolt pH-ja a káposzta lében megegyezik.

ph4.jpg

Így bátran kézmosó próbának vetettem alá a saját szappanomat.

ph5.jpg

Kellemesen habzik, és utána bőr finom lágy maradt.

Elégedett vagyok.

A lilakáposzta pH sora gyerekekkel kikísérletezve:

kapsor.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr598713966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása