Gesztenyés szappanhab
2016. október 06. írta: Alkotó Részecskék

Gesztenyés szappanhab

Olvasom több helyről újra, tavaly magam is kipróbáltam, hogy mosószer van a vadgesztenyében.

gesztisoap3.jpg

Most a gyerekekkel kipróbáltuk, hogy milyen látványos is ez a hatóanyag tartalom.

A habzást többek közt egy saponin nevű anyag adja. A gyerekekkel kutatást is folytattunk, hiszen a francia savon, az angol soap, és persze a magyar szappan szavunk is innen ered. Persze a kísérlet végére a latin névre már nem emlékeztek a kisebbek (nem is cél), csak azt tudták, hogy szappan hangzású volt - és ez elég is :-)

gesztisoap1.jpg

Felaprítottam a friss gesztenyéket, és a gyerekek megpróbálták lehámozni a barna héját. Leszedtük, hogy ne színezze meg a folyadékot.

ki4.jpg

A csupasz magbelsőt befőttesüvegbe tettük, és meleg (nem forró) vizet öntöttünk rá.

gesztisoap2.jpg

10-15 perc múlva felráztuk a már opálossá vált folyadékot, és azt tapasztaltuk, hogy a szappanhabhoz hasonló kemény habot készítettünk.

gesztisoap4.jpg

Kézmosásra is kipróbáltuk.

Aprítottunk, pucoltunk, idegennyelvet tanultunk, és jó kis habot készítettünk.

Pont egy esős őszi délutánra való móka.

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr5111775501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása